Poljoprivrednici najbrže pojeli 3 kg knedli! Ambasadorka iznenađena manifestacijom!

Ove godine po drugi put održano je Međunarodno takmičenje u kuvanju i jedenju brinzovih knedli. Reč je o jelu koje potiče iz Slovačke, a pravi se sa ovčijim sirom, za najbolje haluške najbolji je sir sa planinskih predela.

Ukoliko otputujete u Slovačku, svakako biste napravili veliki propust ukoliko ne biste naručili ovaj gastronomski specijalitet. Kažu upućeni da se može praviti i sa kravljim sirom i mlekom, ali to se više ne sme nazvati brindzovim knedlama!

U Kovačici u dvorištu mesne zajednice, uprkos lošem vremenu, odlična organizacija TOOK i takmičarski duh među učesnicima, preovladali su atmosferom celokupne manifestacije. Knedle su pravile ekipe iz Slovačke, Rumunije, Mađarske i Hrvatske, ali i iz naše opštine. Čak 120 učesnika okupilo se među štandovima, a konkurencija od 30 ekipa je bila izuzetno jaka.

Pobednici najbržeg jedenja knedli bila je ekipa poljoprivrednika, a najbržeg spremanja članovi Memorijalnog centra Dr Janko Buljik. Pobedu za najbole knedle odnelo je društvo Horal Kojšov.

Ambasadorka prijatno iznenađena inicijativom da se u Kovačici prave haluške!

Gastronomsko-takmičarsku manifestaciju ostvorili su Nj. E. ambasadorka Slovačke u Srbiji, gospođa Dagmar Repčekova, ispred lokalne samouprave Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica i predsednik slovačkog društva humanitarnog društva Jozef Janikov.

Učesnici su mogli da prilože dobrotvorne priloge koji su namenjeni Centru za socijalni rad za potrebe dnevnog boravka za mlade sa invaliditetom. Ukupno je prosleđeno preko sto hiljada dinara!

 

Ukoliko ste inspirisani da napravite brindzove knedle, recept je u nastavku:

Sastojci :

• 2-3 velika krompira
• Fino pšenično brašno
• Dimljena slanina po želji
• Ovčiji sir

Priprema:

• Očistimo kropmir, zatim ga skuvamo u posoljenoj vodi
• Dobro zgnječimo kao kada previmo prie od krompira. (Neki ljudi stavljaju mleko, ali može i bez toga… U koliko želite da sipate mleko neka to bude veoma malo i gledajte da bude ovčije mleko za ovaj specijalitet je to bitno )
• U zgnječen krompir dodajemo brašno po potrebi, smesa treba da bude glatka i nelepljiva da bi mogle da se prave knedlice.
• U veliki lonac stavite da proključa voda sa malo soli…
• Kada voda bude proključala i vrela spuštajte knedlice u vodi… Kako koja knedlica bude kuvana iskakaće na površini ključale vode
• Vrela knedlice staljaju se u drveni tanjir i preko se renda ovčiji sira i sitno iseckana i propržena slaninica….

3 thoughts on “Poljoprivrednici najbrže pojeli 3 kg knedli! Ambasadorka iznenađena manifestacijom!

  • 7 јуна, 2018 at 8:23 am
    Permalink

    Prave slovacke brindzovie knedle se neprave od kuvanog kropira! Vi ste pobrkali nadlackie haluske sa brindzovima. Brindzovie se prave od surovog (ne kuvani!!!) izrendanog krompira.

    Reply
  • 7 јуна, 2018 at 8:31 am
    Permalink

    https://dobruchut.azet.sk/recept/50858/najlepsie-halusky-s-bryndzou/
    INGREDIENCIE
    750 g
    zemiaky
    podľa chuti
    soľ
    300 g
    hladká múka
    150 g
    bryndza
    100 g
    slanina
    POSTUP
    1.
    Ošúpané zemiaky postrúhame, posolíme a pridáme múku a cesto dôkladne premiešame. Cesto pretláčame cez sito s veľkými otvormi do vriacej posolenej vody. Keď halušky vyplávajú, vyberieme ich dierkovanou naberačkou.
    2.
    Na tanieri halušky premiešame s bryndzou a polejeme vyškvarenou slaninou.

    Reply
    • 2 јула, 2018 at 9:05 am
      Permalink

      Hvala na sugestiji!

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *