Brnabić: Radićemo zajedno da Kovačica uđe na listu Unesko-a

BRATISLAVA – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je u Bratislavi, zajedno sa slovačkom ministarkom kulture Ljubicom Lašakovom, izložbu više umetnika naivnog slikarstva iz Kovačice.

Brnabić se zahvalila svim pojedincima čijim je angažovanjem izložba otvorena, istakavši da će pomoći da stvaralaštvo Kovačice bude uvršteno na Uneskuovu listu kulturne baštine u toku naredne godine.

Nema zemlje na planeti koja ne bi poželela Kovačicu, ali ona je samo jedna zahvaljujući slovačkoj nacionalnoj manjini, rekla je ona. Kako je istakla, u 20. veku ministarstva sile za jednu zemlju bila su ministarstva policije i vojske a za pametnu zemlju u 21. veku to su ministarstva kulture i obrazovanja.

„Mislim da jesmo i da ćemo biti pametna zemlja i da ćemo još više ulagati u obrazovanje i kulturu. Odavde odlazim sa jasnim zadatkom i radićemo zajedno da Kovačicu uvrstimo u Uneskuovu listu kulturne baštine”, poručila je Brnabić.

Ponovila da je zahvaljujući slovačkoj manjini Srbija lepše i bolje mesto za život, jača i bogatija.

„Trudiću se još više da poklonim pažnju slovačkoj nacionalnoj manjini, kako da nastave stvaralaštvo, kako da se uključe u politički život”, dodala je ona, podsetivši da Srbija ima najveći broj registrovanih nacionalnih manjina u Evropi – 26.

Brnabić je u Knjigu utisaka upisala: Hvala za sistemsko sakupljanje i čuvanje naše zajedničke kulture i umetnosti od neprocenjive vrednosti. Hvala vam što činite Srbiju bogatijom.

Premijerka je time završila više nego uspešnu posetu Slovačkoj i Češkoj tokom koje je dobila potvrdu snažne podrške evropskim integracijama Srbije, daljem unapređenju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, kao i razumevanje i podršku za rešavanje situacije na Kosovu posle mera koje je uvela Priština.

Ona je u Bratislavi razgovarala sa predsednikom i premijerom, Andrejom Kiskom i Peterom Pelegrinijem, a posetila je i Klijent centar slovačkog MUP.

Kao i u Slovačkoj, premijerka je i u Češkoj imala razgovore sa najvišim zvaničnicima koji su protekli u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi.

Nju je u predsedničkoj rezidenciji u Lanima primio češki predsednik Miloš Zeman, a na tom sastanku, iako to nije po protokolu, u znak prijateljstva dve zemlje, uz češku istaknuta je i srpska zastava.

Brnabić je razgovarala i sa premijerom Andrejom Babišem i predsedavajućim oba doma češkog parlamenta.

Od posebnog značaja bilo je potpisivanje Sporazuma o regulisanju starog klirinškog duga Srbije prema Češkoj, čime su, složili su se svi, otvorena vrata za novu etapu u saradnji dve zemlje, prenosi Tanjug.

 

Izvor: POLITIKA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *