Promocija knjige “Moj život: Memoari Andreja Boboša”

U subotu, 23. marta 2019. godine, u Opštinskoj biblioteci Kovačica održana je promocija knjige Môj život: Pamäti Andreja Boboša (Moj život: Memoari Andreja Boboša), autorke Ana Bobošove Bartošove. Već u najavi ove promocije istakli smo ko je bio Andrej Boboš i da njegovi memoari imaju veliku vrednost, kako za istoriju Kovačice tako i za istoriju Slovaka u Vojvodini. Pored toga što je on bio prvi prodavac u Kovačici iz redova Slovaka, bio je takođe i filantrop ali i učesnik značajnih događaja poput Kovačičkog procesa i Prvog svetskog rata. Bobošovi memoari opisuju period kada je mađarizacija nad nemađarskim stanovništvom bila na svom vrhuncu i kroz ceo tekst provejava borba protiv nepravde koju su činili tadašnji državni činovnici prema običnom stanovništvu. Takođe, u memoarima se može pročitati kroz kakve je sve muke prolazio jedan trgovac i vlasnik prodavnice u to vreme – od otvaranja prodavnice, nabavke robe, prodaje te iste robe, pa sve do neprilika sa konkurencijom i državnom upravom.
Knjiga je izazvala veliko interesovanje kod stanovnika Kovačice, pa su prostorije Opštinske biblioteke i ovog puta bile tesne a sva mesta za sedenje su bila popunjena.


Prisutne goste su pozdravili potomci autora memoara: Andrej Boboš, Mihal Boboš i Jaroslav Boboš. O značaju ove knjige kao i značaju koji je imao Andrej Boboš za Kovačicu govorili su Jan Špringelj, Pavel Jonaš i sveštenik i senior banatskog seniorata Pavel Sklenar. Direktor Opštinske biblioteke mr Slobodan Stevanovski je istakao značaj digitalizacije i govorio je o naporima koje biblioteka ulaže da bi se sačuvala kulturna baština opštine Kovačica. Ovom prilikom se zahvaljujemo autorki knjige, što nam je ustupila original rukopis Andreja Boboša i veliki broj fotografija koje će nakon stručne obrade biti dostupne i preko naše internet stranice u odeljku digitalna biblioteka. Na kraju se prisutnima obratila autorka knjige, Ana Bobošova Bartošova i istakla veliku radost što su memoari Andreja Boboša ugledali svetlost dana, kao i značaj koja ova knjiga ima, kako za porodicu Boboš tako i za istoriju Kovačice.
Promocija knjige je bila obogaćena sa nekoliko pesama koje je izveo crkveni hor pod vođstvom Alžbete Hriešikove i sa stihovima slovačkog pesnika Milana Rufusa koje je čitala Tereza Jonašova.

Foto: Velimir Branković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *