Budi nečiji heroj – daj krv

Jedna osoba može da spasi 3 života!

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u saradnji sa Crvenim krstom Kovačica organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi u sredu 22. januara.

Akcija će prvo biti održana u Kovačici u prostorijama osnovne škole u periodu od 09 do 12 sati, a od 13 do 15 sati akcija će biti održana u Padini, takođe u prostorijama škole.

Krv mogu dati zdravi ljudi, starosti od 18 do 65 godina. Redovne akcije za područje opštine Kovačica održavaju se tri puta godišnje u januaru, maju i septembru.

BENEFITI:

BESPLATNA ANALIZA KRVI

Kada rešite da date krv, prvo ćete morati da popunite upitnik (koji ime više od 25 pitanja u vezi sa tim da li uzimate neke lekove, da li ste vadili zub u proteklih sedam, da li ste se nedavno tetovirali, stavljali pirsing, imali neku operaciju, kakve su vaše seksualne navike…

Zatim će iz kapi krvi uzete iz vašeg prsta odrediti nivo hemaglobina, pregledaće vas lekar i  ustanoviće da li ste tog dana sposobni da date krv ili ne.

Kada vam izvade krv, setom za jednokratnu upotrebu, vaša krv će biti detaljno ispitana i na bolesti koje se mogu preneti i transfuzijom: SIDA, žutica B i C i sifilis. Ove analize za Vas su besplatne, a rade se iz uzorka krvi svakog davaoca posle svakog davanja krvi.

PODMLAĐUJETE SE

Organizam vrlo brzo nadoknadi izgubljenu količinu krvi. Za 48 sati se nadoknadi plazma, leukociti za par sati, za 3 do 5 dana trombociti, za 4 nedelje eritrociti, a za oko 8 nedelja i sadržaj gvožđa u eritrocitima.

Nivo hemoglobin se smanji za oko 10g/L. Sa adekvatnom ishranom, vrednost hemoglobina se vrati na pređašnju vrednost za oko 8 nedelja.

Koštna srž se stimuliše da proizvodi nove, mlade krvne ćelije, piše na sajtu Instituta za transfuziku krvi Srbije.

ČUVATE SVOJE KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE

Davanjem krvi se poboljšava cirkulacija i smanjuje rizik od infarkta miokarda kod muškaraca koji daju krv 2 do 3 puta godišnje, kao i kod žena u menopauzi.

Takođe, viskoznost krvi, faktor za rizika za dobijanje kardiovaskularnih bolesti, se može smanjiti redovnim doniranjem krvi.

SMANJUJETE RIZIK OD DOBIJANJA KARCINOMA

Istraživanje je pokazalo da osobe koje daju krvi imaju niži nivo gvožđa u svojoj krvi, šti umanjujen i rizik od dobijanja raka, pre svega raka jetre, pluća, debelog creva i grla.

UBRZAVATE SAGOREVANJE KALORIJA

Dobrovoljno davanje krvi nije dijeta, ali ako vam to nešto znači onda da vam kažemo da prilikom davanja oko pola litre krvi sagorimo, u proseku, 650 kalorija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *