FOTO: Noć muzeja 2018 – O Stivenu Hokingu u Padini, o naivcima u Kovačici

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.Od 2007. godine deo smo Evropske noći muzeja, u kojoj je prošle godine učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

Deo Evropske noći muzeja je I opština Kovačica, a posebno Galerija naivne umetnosti, Spomen Dom Martina Jonaša, a u celokupni program uključila se I Opštinska biblioteka Kovačica.

U ovu edukativno-kulturnu manifestaciju opština Kovačica I Galerija naivne umetnosti uključuje se od 2010.godine.

Ovoga puta svi posetioci su mogli da vide radove savremenih slikara članova Galerije, ali I rodonačelnike Martina Knjazovica, Martina Jonaša I mama Zuzane, kako je od milja zovu poštovaoci umetnosti I njenog stvaralaštva.

Svi posetioci imali su priliku da vide I postavku grafika I slika prvog kustosa kulturno-umetničkog zdanja kojim se pitoma Kovačica najviše ponosi, Martina Kizora. Pomenuti akademski slikar je Galeriji ostavio u legat neke od svojih radova.

Tradicionalnim pesmama program je otvorila pevačka grupa Perla.

U celokupan program uključio se I ogranak Opštinske biblioteke u Padini sa izuzetno zanimljivim programom koji je zvanično najavljen u programu Noći muzeja na ovaj način:

U saradnji sa učenicima i uz stručne savete profesorke fizike u osnovnoj školi, priređena je prezentacija o Stivenu Hokingu, brilijantnom engleskom teoretskom fizičaru koji je radio na tzv. „teoriji svega“. Njegovi napori još nisu dali rezultate, ali njegov napor da u tome uspe, uprkos teškoj bolesti, inspiriše astronome i fizičare širom sveta u njihovom radu. Radionica koja će se organizovati imaće za cilj interaktivno uključivanje posetilaca u izradi njihovog malog mikro kosmosa (od različitog materijala). Izložba će prezentovati publikacije o Stivenu Hokingu, ali i o svemiru, na srpskom i slovačkom jeziku.

FOTO ARHIVU PADINSKOG OGRANKA POGLEDAJTE KLIKOM NA LINK — Ogranak opštinske biblioteke Kovačica u Padini

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *