214 godina od osnivanja Padine

Istorija Padine počela je da se piše davne 1806 godine. Mesto su nastanile slovačke porodice koje su u ovaj kraj došle iz srednjeg dela Slovačke.

Svake godine 11. septembra se meštani podsećaju na dan odluke o dolasku Slovaka na Donju zemlju, odnosno Vojvodinu. Na ovogodišnjoj svečanoj akademiji pozdravni govor održao je predsednik Saveta Mesne zajednice u Padini, Janko Kolarik koji je istakao nekoliko značajnih činjenica vezanih za istoriju mesta, dok je sa hrišćanskog aspekta je na ovu temu govorio sveštenik slovačke evangelističke crkve Jan Cicka.

Jedan od govorinika na svečanoj akademiji bio je profesor istorije Miroslav Jurica. On je u svom obraćanju napomenuo, da je Padina bila osnovana kao graničarsko naselje sa ciljem da se ojača vojna granica. 11. septembra 1804. godine Carska komora u Beču je naredila, da se dva mesta kolonizuju srpskim graničarima. Tako je Samoš naseljen te iste godine a Padina dve godine kasnije, kada je došlo oko 80 porodica slovačke nacionalnosti. Bila je to prva grupa Slovaka, koja je naselila prostor današnje Padine, dok je druga, isto oko 80 porodica, došla 1808. godine.

Padina se tokom ovih 214 godina dosta promenila. Često kažu da je Padina jedino mesto u slovačkoj dijaspori gde Slovaci žive u najvećem procentu. Interesantna činjenica je i da je Padina čak tri puta menjala naziv a tokom svoje istorije promenila čak 9 država.

Novina na ovogodišnjoj akademija je bila ta, što su členovi padinskog Udruženja likovnih stravaralaca „Žedj“ svečano uručili sliku velikih dimenzija predsedniku mesne zajednice Janku Kolariku, koja će biti postavljena u sali za venčanja, pošto tema iste je svadba.

U muzičkom i književnom delu programa nastupili su: Anita Hlavati, Marijana Marček i Janko Hološ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *