U nedelju je referendum, za šta glasamo?

Referendumsko pitanje je: Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije, da ili ne?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će glasanjem na referendumu o promenama Ustava vezanim za pravosuđe oni koji su za nezavisnost pravosuđa i evropske integracije stati na jednu stranu, dok će na drugoj strani biti zagovornici političkog uticaja na pravosuđe.

Važno je glasati „da“ zbog vladavine prava, da bismo svi i uvek, bez obzira ko je na vlasti, bili jednaki pred sudovima, da pravda bude jednaka i za premijera i običnog građanina, rekla je Ana Brnabić, premijerka Republike Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žiofre izjavio je da je referendum o promenama Ustava Srbije vezanim za pravosuđe ključni korak kako bi se obezbedila nezavisnost sudstva.

Na građanima je da donesu odluku.

RIK doneo uputstvo o glasanju na referendumu u uslovima epidemije

Republička izborna komisija (RIK) donela je uputstvo za sprovođenje glasanja na referendumu o izmeni Ustava raspisanom za 16. januar 2022. godine u uslovima epidemije korone, saopšteno je večeras iz Skupštine Srbije.

Uputstvom je određen način čišćenja i dezinfekcije glasačkog mesta koje mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja, definisana je procedura tokom glasanja kao i uslovi zaštite od korone, a utvrđena su i pravila za glasanje van glasačkog mesta.

Pre, tokom i po završetku glasanja potrebno je što češće provetravati prostoriju u kojoj se nalazi glasačko mesto, dezinfikovati radne površine i mesta na kojima se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, a naročito hemijske olovke koje su na mestima za glasanje na raspolaganju glasačima, navedeno je u Uputstvu.

Razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar, a ako neki građanin glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora koji je zadužen da rukuje UV lampom predaje mu zaštitnu masku i stara se o tome da je pravilno namesti na lice.

Glasač oboleo od korone ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument, navedeno je, između ostalog, u uputstvu RIK.

Ako građanin boluje od korone, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje za glasanje obavljaju ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi osoba koja glasa.

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu – glasači, ovlašćeni posmatrači, članovi RIK ili izborne komisije jedinice lokalne samouprave, predstavnici medija.

Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

Predviđena su u pravila za glasanje van glasačkog mesta, koja podrazumevaju da je lice koje prima o tome obaveštenje dužno da glasača upita o razlogu zbog kojeg neće glasati na glasačkom mestu, odnosno da li je oboleo od korone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *