Obećanje o boljem životu (preko grane) postalo biznis

Posredovanje kod posrednika

Bivši demokratski predsednik opštine Kovačica, Miroslav Krišan, otvorio je konsultanstku firmu koja se, između ostalog, bavi i posredovanjem u odlasku naših ljudi u inostranstvo.

Laik bi pomislio da se radi o poštenom poslu poštenog čoveka, međutim iza sebe je Krišan opštini Kovačica ostavio velike i teško rešive probleme koji će biti breme kako onima koji budu vodili opštinu Kovačica, tako i građanima koji u njoj žive.

Od krivične prijave za malverzacije u izgradnji puteva, preko izgradnje SRC Relaks i štete nanete opštini vezane za dovođenje Yuniriska, ostalo je još samo da se na narodu zaradi. Opet obećanjem o nekom boljem životu, sada preko grane.

Put bez kraja

Podsetimo, 2009. godine ugovorena cena za održavanje puteva bila je 25 odsto veća od realne cene, odnosno od cene drugog ponuđača.

Predsednika Opštine Kovačica Miroslava Krišana, bivšeg direktora „Vojvodinaputa“ Milivoja Durkovića i zaposlenog u tom preduzeću Vladana Vidića, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja stekli korist od 80 miliona dinara. Krišan, Durković i Vidić se sumnjiče da su 2009. godine sklopili ugovor o izgradnji i održavanju puteva na teritoriji Opštine Kovačica bez postupka javne nabavke, dok je ugovorena cena radova bila za 25 odsto veća od one koju je tražilo preduzeće „Srbija-put“. (trensparentnost.org)

Bez tendera za Relaks, plaćeni računi za poslove koji nisu obavljeni

Lokalno stanovništvo, ali i papiri o poslovanju, svedoci su propadanja velikog gubitaša – SRC Relaks. Kao što je poznato, mediji su izveštavali i o malverzacijama vezanim za izgradnju celokupnog objekta. Izgradnja je koštala namanje šest puta više nego što je bila stvarna vrednost radova. Mediji su preneli informaciju da je predsednik opštine Kovačica, prema nalazima budžetske inspekcije i policije, potrošio oko 4,8 miliona evra bez tendera, plaćajući dva preduzeća za izgradnju “Relaksa”. Otkriveni su i neki naplaćeni računi za radove koji nikada nisu obavljeni. Time je, objavljeno je, pribavljena materijalna korist privatnim preduzećima i fizičkim licima.

Yunirisk – postupak u toku

Posledica nepromišljene politike dovođenja Yuniriska u opštinu je postupak koji je trenutno u toku, a opština Kovačica je u opasnosti da plaća štetu nanetu fabrici usled neposlovnog ponašanja kada se u poslednjem trenutku povukla iz celokupnog posla, pod velikim pritiskom poljoprivrednika.

Kovačica bez radne zone, bez investicija

Kovačica je ostala bez radne zone, ona je ukinuta na februarskoj sednici usled pritisaka poljoprivrednika. Negasifikovana opština, bez odgovarajućih infrastrukturnih rešenja za privrednike i investitore, sa ogromnim gubitašem na budžetu. Relaks košta opštinu milionske iznose svake godine i posle decenije rada, nije uspeo da bude samostalno preduzeće koje samo sebe može da izdržava.

Nova firma – nova rešenja? Zar za građane opštine Kovačica posle Krišana nema života da moraju da idu u Slovačku i Češku za boljim životom? 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *