300 igrača, jedno kolo, jedna misija! Veliko crepajačko kolo po 3.put

300 igrača, šarenilo nošnji i manifestacija za ponos

U subotu 9.juna organizovana je tradicionalna folklorna manifestacija Veliko crepajačko kolo. Po treći put otkad je obnovljena, igralo se pod ovim nazivom u Crepaji.

Domaćin manifestacije bilo je Kulturno-umetničko društvo Sveti Sava iz Crepaje, a članovi društva primili su goste iz Omoljice, Orlovata, Sakula, Mošorina i Vilova.

Manifestacija je otvorena u 18 sati na novoizgrađenom platou kod školskog igrališta u Crepaji. Pred posetiocima zaigralo se veliko kolo sastavljeno od svih članova kulturno-umetničkih društava, a plato je bio mali za tako veliko kolo kakvo se igralo u subotu u Crepaji.

Eh, banaćansko kolo, ko te ne bi vol’o

Nakon odigranog velikog kola, igrači su se preselili na binu. Program je otvorila najmlađa grupa folkloraša, zatim su usledili igrači iz društava koja su bila gosti – Dom Kulture Sveti Nikola Sakule, AKUD Ružini cvetići Vilovo, AKUD Prota Svetozar Vlaškalić Mošorin, KUD ŽISEL Omoljica i KUD Uroš Predić iz Orlovata.

Svi ljubitelji folklora, tradicionalne igre i veza, imali su jedinstvenu priliku da vide bunjevačke igre, igre iz kosovskog pomoravlja i sa juga Srbije. Na bini kod crepajačke pijace igrali su i najmlađi ansambli, ali i veterani. Specijalno, od veterana KUD-a Sveti Sava tražio se korak više – igrali su na bis!

Pevalo se, igralo se, ali se i sviralo. Orkestar nastavnika Daniela Keca svirao je, pored folklornih, i popularne melodije.

Manifestaciju podržala lokalna samouprava

Manifestaciju je podržala opština Kovačica kao glavni pokrovitelj, a otvorio je predsednik opštine Milan Garašević pozdravnim govorom i ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo brojem učesnika i želju da društvo nastavi da organizuje Veliko crepajačko kolo sa istim uspehom i narednih godina.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *