Vetropark: 214 radnika na gradilištu i potrebno još!

210 dana vetra idealno za vetropark

Košavsko područije je pogodono za izgradnju vetroparkova,a na teritoriji opštine Kovačica prema ranije urađenoj studiji, vetar duva prosečno 210 dana tokom jedne kalendarske godine. U skladu sa tim, porudčije Južnog Banata, posebno potez između Kovačice, Debeljače, Padine i Crepaje pogodan je za investitore koji se bave ulaganjem u obnovljive izvore energije.

38 vetrogeneratora, 38 gradilišta!

Na kovačičkom vetroparku planirana je izgradnja 38 vetrogeneratora, vetrenjača, na 40 km puteva na kojima rade strani investitori. Očekivano je da krajem narednog meseca počnu da pristižu i turbine u specijalizovanim konvojima o čemu će javnost biti obaveštena.

214 radnika na gradilištu i potrebno je još

Investitor je Electrawinds K winds, Izraelska firma, glavni izvođač na projektu je portugalska firma CJR. Sve firme, podizvođači, uglavnom zapošljavaju domaće radnike, a na celom gradilištu trenutno je oko 214 radnika. Skoro 90% radnika na izgradnji trafostanice je iz opštine Kovačica. Planirano je da bude zaposleno još više radnika, a trenutno postoji deficit za stručnim radnicima koji bi izvodili odgovarajuće građevinske radove.  Konkurs je otvoren, a svi zainteresovani majstori i stručnjaci, mogu se javiti na gradilištu vetroparka. Nakon izgradnje vetroparka, jedan broj radnika biće zaposlen na održavanju.

40 km atarskih puteva u službi poljoprivrednika i vetroparka

Mreža od 40 km puteva biće, prema projektu, urađena po tehnologiji cementne stabilizacije koja ima tvrdoću betona, preko toga biće posut sloj tucanika, a očekivano je da traju preko 20 godina. Putevi se rade radi vetroparka, ali su svakako od koristi i domaćim poljoprivrednicima. Celokupna mreža atarskih puteva jednaki su u nivou sa njivama i u skladu sa nacrtima katastarskih opština na kojima se nalaze.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Ako ste oštećeni, prijavite žalbu

Ukoliko se određena parcela ošteti ili je uzurpirana od strane izvođača radova, sve žalbe možete prijaviti Ljuboslavu Lenhartu u kancelariji u Kovačici, ulica JNA 50, lokal broj 5 lično ili na telefon 062/471028.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *