Mladi istoričari neguju lokalnu istoriju i kulturu, a i najbolji su u zemlji

Dvoje učenika učestvovala su na Republičkom takmičenju u pisanju istraživačkih radova vezanih iz istorije.

Učenici iz opštine Kovačica postigli su izuzetan uspeh na takmičenju mladih talenata iz istorije

U subotu 27. maja održano je Republičko takmičenje mladih talenata iz istorije u pisanju istraživačkih radova. Iz opštine Kovačica očestvovala su dva učenika, koji su se plasirali posle uspeha na opštinskom i Pokrajinskom nivou i na Republičko a to su Marjan Milošev učenik osmog razreda iz OŠ Sava Žebeljan iz Crepaje i Aleksandra Babinjec iz OŠ Mlada Pokolenja iz Kovačice.

Učenici su najpre radili test znanja iz istorije a zatim su uz svoje prezentacije branili svoje naučno – istraživačke radove, koje su pisali nekoliko meseci, uz pomoć literature, izvora sa interneta ali i rada na terenu.

Aleksandra je pisala o slikaru Martinu Jonašu, jer ju je odmalena fascinirao rad ovog naivnog slikara iz Kovačice, te je želela i sama da sazna nešto više o njemu, kao i da približi temu ljudima koji nisu čuli za Martina Jonaša ili Kovačicu. Marjan je pisao o Crkvi Presvete Bogorodice u Crepaji. Pomenutu temu je izabrao, kako navodi, jer je želeo široj publici da približi lokalnu istoriju jedne male crkve u Crepaji, za koju bi voleo da veći broj ljudi zna, jer je to lokalna istorija kojom se ponosi.

Učenici su na ovom Republičkom nivou osvojili prva mesta i specijalne nagrade za svoje radove. Mentorka, koja ih je pripremala je profesorka istorije Zuzana Kutalek.

Pored toga što su učenici produbili i proširili svoja znanja iz lokalne istorije, susreli su se i sa procesom pisanja istraživačkih radova, koji će im u velikoj meri pomoći u daljem školovanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *