Kako je jedan Joca ispričao priču o lalinskom karakteru

Literarni prvenac Jasmine Isajlov iz Crepaje je knjiga priča „Joca”, objavljena u izdanju Opštinske biblioteke Kovačica i Udruženja građana „Mihailo Pupin”. Priče su njena sećanja iz detinjstva, kada se živa reč prenosila sa starijih na najmlađe, što prema njenim rečima već odavno nije slučaj.

– Zbog mojih unuka i uopšte mladih, rešila sam da zapišem sećanja koja se sigurno već gube u narodu – kaže Jasmina Isajlov. – Knjiga se odnosi na mog deda strica Jocu i na vreme iz prošlog veka, na običaje i njegovu nostalgiju, zarobljeništvo u Drugom svetskom ratu u kome je proveo četiri godine u Nemačkoj i druga događanja.

Priče se tiču porodičnih, rodbinskih, komšijskih i međuljudskih odnosa u samom selu Crepaja, kako je to nekad bilo, a ispričane su na duhovit način, pun šala, onako kako je nekad pripovedano na osnovu istinitih događaja.

– Banaćani iz Crepaje su ljubazni, puni duha, šaljivdžije, kao i sve Lale, ali uvek spremni da priskoče u pomoć, da goste dočekaju kao pravi domaćini, međutim, zna da bude i neslanih šala – ukazuje Isajlov.

Knjiga priča „Joca” je prihvaćena od meštana i ljubitelja pisane reči iz okoline, pa se raspituju, ima li još nešto od rukopisa, a ona veli da priprema i zbirku poezije. Pored pisanja široko je polje stvaralačkog rada Jasmine Isajlov, jer se ona amaterski bavi slikarstvom, pa na platna prenosi seoske motive iz Crepaje i ovog južnobanatskog kraja, a bavi se i izradom suvenira.

– Imamo Udruženje žena „Vidovdan”, koje je veoma aktivno u Crepaji, pod rukovodstvom predsednice Jovanke Jovanov Cede. Pozivaju nas u mesta kovačičke opštine na razne susrete, pa da bi se što bolje predstavljali, odlučila sam da slikam na staklu ukrašavajući tegle i flaše mešovitom tehnikom uljanim i akrilnim bojama ili lakom za staklo. Našim seoskim motivima još ukrašavam drvene varjače – saznajemo od Jasmine Isajlov.

Žene „Vidovdana” bave se humanitarnim radom i organizuju nekoliko redovnih manifestacija u toku godine. Najznačajnije su „Tortijada”, zatim proslava Vidovdana, učešće u Velikogospoinskim danima koji su praznik sela Crepaje, u septembru se održava Festival jabuka, a u decembru prikazuju posnu trpezu.

 

Izvor: Dnevnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *