Dom zdravlja organizuje besplatne ginekološke preventivne preglede

U prethodnom periodu u ambulanti u Debeljači Dom zdravlja Kovačica organizovao je besplatne preventivne preglede u okviru koji je izvršeno preko 400 pregleda. Ovoga puta, uzimajući u obzir važnost redovne kontrole, organizuju besplatne  preventivne preglede u Kovačici u organizaciji Odeljenja ginekologije. Besplatni prevenitvni obaviće se u Domu zdravlja Kovačica 02.februara  od 8,00 – 14,00 č. Pregledi obuhvataju:

1.skrining na karcinom grlića materice
2.papanikolau test
3.kolposkopija
4.ultra zvuk(UZ) do 50 godina
5.mamografija preko 50 godina
6. Inspekcija i palpacija dojki

Iz Doma zdravlja navode da je potrebno izvršiti prijavu na broj telefona 0628008331.

rawpixel

Preporuka je da žene od 15-te godine života, odnosno nakon stupanja u seksualne odnose, jednom godišnje obavljaju preventivni ginekološki pregled koji podrazumeva palpatorni ginekološki pregled, kolposkopiju, ginekološki ultrazvučni pregled i PA bris.  Posebno treba obratiti pažnju na učestalost pojave karcinoma grlića materice, od koga oboli oko 1300 žena godišnje u Srbiji.

Rana faza bolesti uglavnom prolazi bez simptoma,tako da godišnji preventivni ginekološki pregled je osnovni način za pravovremenu prevenciju i dijagnostiku.

Po vodičima dobre kliničke prakse za prevenciju karcinoma grlića materice Papa test počinje da se uzima u prve tri godine od početka stupanja u seksualne odnose i do 30-te godine života uzima se jednom godišnje. Ostalim ženama ukoliko su dva uzastopna Papa testa, u toku dve godine, uredna, ova analiza se može vršiti na tri godine. Ženama starijim od 65 godina, ukoliko su redovno dolazile na ginekološke preglede i Papa test je bio uredan, postoji preporuka da se isti može uzimati na tri godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *