FOTO REPORTAŽA: Ministarka kulture Slovačke i ministar kulture Srbije susreli se u Kovačici

Medenjaci za sve goste

Kovačica je tokom jučerašnjeg dana bila centar kulturne javnosti Srbije. Naime, u Kovačici se već 19 godina obeležava Dan maternjeg jezika, pa je tako i po devetnaesti put učinjeno uz mnogobrojne goste i medije.

Na ulazu u opštinu Kovačica, poštovane goste sačekala su deca obučena u narodnju slovačku nošnju i delila im medenjake.

Ambasadorka Slovačke u Srbiji,
Dagmar Repčekova

Kovačicu 21.februara posetio je ovim povodom ministar kulture  informisanja, Vladan Vukosavljević, ministarka kulture Slovačke Republike, Ljubica Lašakova, Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa UNESK-om i predstavnica zamenika predstavnika delegacije Evropske unije u Srbiji u ime Evropskog komesara za kulturu, Mateja Norčič Štamcar.

Ministarka kulture Slovačke Republike, Ljubica Lašakova poslužila se medenjacima

Predsednik opštine Kovačica, Milan Garašević prvi se obratio prisutnima i istakao jedinstvo kulturne raznolikosti opštine Kovačica koje je deo posebnog kulturnog identiteta. Pavel Babka, ispred Galerije Babka, obratio se prisutnima takođe i evocirao uspomene iz detinjstva koje ilustruju način života običnog građanina, ali i međusobno poštovanje naših naroda na teritoriji opštine Kovačica koje traje već 200 godina.

Ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, i predsednik opštine Kovačica, Milan Garašević

Ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, i zamenik predsednika opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik i predsednik SO Kovačica, Zlatko Šimak

Ministarska kulture Slovačke Republike, Ljubica Lakašova, istakla je da se u Kovačici oseća kao u svom domu, upravo zbog toga što ljudi ovde govore njenim maternjim jezikom. Inače, ministarka je u višednevnoj radnoj poseti Republici Srbiji i planirano je da tokom današnjeg dana poseti još vojvođanskih mesta u kojima se govori slovački jezik.

Ministarka kulture Slovačke Republike, Ljubica Lašakova

Ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, govorio je o kulturnoj tradiciji koja je jedinstvena na ovim prostorima, neponovljiva i sasvim posebna, ali i o važnosti očuvanja kulturne baštine i maternjeg jezika svih nacionalnih zajednica.


Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa UNESKOM

Prisutnima se obatio i Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa UNESKOM, koji je podsetio na istorijski kontekst i povod obeležavanja Dana maternjeg jezika.


Pavel Babka evocirao je uspomene iz detinjstva koje ilustruju međusobno poštovanje naših naroda na teritoriji opštine Kovačica koje traje već 200 godina


Na svečanosti u zgradi opštine nastupio je hor Gimnazije Mihajlo Pupin i interpretirao pesme na četiri jezika u zvaničnoj upotrebi u Kovačici, i posebno su pročitali odlomak koji se odnosi na važnost očuvanja maternjeg jezika usled odumiranja jezika koji nastaje kao proces globalizacije.

Hor Gimnazije Mihajlo Pupin pevao na srpskom, slovačkom, mađarskom i rumunskom

Po završteku svečanosti, svi prisutni gosti, među kojima su bili i studenti Filološkog fakulteta, Katedre za slovakistiku i nogobrojni mediji iz naše zemlje, ali i iz Slovačke, posetili su dve kovačičke galerije.

Nastup su imali i predstavnici Dečje svadbe čiji su članovi izveli svdabene pesme na srpskom i slovačkom jeziku. Članovi ansambla izmamili su osmehe svim prisutnima, te i visokim zvaničnicima.

Ministar Vukosavljević najavio je izgradnju nove galerije u Kovačici

U obraćanju u dvorištu Galerije naivne umetnosti, ministar kulture, Vladan Vukosavljević, otkrio je prisutnima da je sa predsendikom opštine Milanom Garaševićem dogovorio izgradnju nove galerije u opštini Kovačica koja će biti u skladu sa najvišim standardima i kojom će se građani opštine Kovačica ponositi.

Nova galerija za Kovačicu!

Ministar Vladan Vukosavljević posetio je i Galeriju naivne umetnosti gde je sa veliim interesovanjom razgovarao sa Anom Braca, direktorkom Galerije naivne umetnosti, i tom prilikom je istakao da je kulturnim poslenicima naše opštine na raspolaganju za sve planove i buduće projekte.

Ministar zainteresovan za radove kovačičkih slikara
Ministarka kulture Slovačke Republike, Ljubica Lašakova i direktorka GNU, Ana Barca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *