Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnika: propisane kazne od 10.000 dinara do 1.000.000 dinara

U poslednjih nekoliko dana zabeležen je povećan broj požara i nekoliko osoba je uhvaćeno na licu mesta. Iz gradske uprave ponavljaju apel da poljoprivrednici promene loše navike, da prestanu sa paljenjem strništa s obzirom da su kazne velike.

Požari na njivama prouzrokovani paljenjem žetvenih ostakaka prouzrokuju veliku opasnost i štetu. Neretko se događa da dim od vatre dođe i do puta čime se ugrožava i saobraćaj. Loše navike poljoprivrednika moraju da se promene.

Bez obzira na apele neodgovorno ponašanje se nastavlja. Država je rešila da preduzme radikalnije mere. Na osnovu satelitskih snimaka Evropske satelitske agencije pouzdano se zna na kojim parcelama je paljeno strnjište. Kroz snimke mogu se identifikovati i sankcionisati lica koja pale žetvene ostatke, što znači da će počinioci biti uvek pronađeni.

Zapaljeni usevi su česta slika ovih dana u Srbiji, ali i u Rumuniji i Bugarskoj. Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara podrazumeva prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne, za fizičko lice 10.000 dinara, a za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara.

U saradnji sa poljočuvarskom službom, tokom vikenda uhvaćena su tri počnioca i oni će biti procesuirani. Za sada nije oštećena infrastruktura i nije bilo ljudskih žrtava, ali građani moraju da se ponašaju odgovorno i ne ugrožavaju okolinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *