KO JE BIO DR JANKO BULIK I ŠTA JE KOVAČIČKI PROCES?

Pavel Balaž, osnivač i prvi predsednik Memorijalnog centra „Dr Janko Bulik“
KO JE BIO DR JANKO BULIK?
• Njegovi preci bili su među vođama Slovaka koji su 1802. godine naselili Kovačicu, a njegovi roditelji su imali značajnu ulogu u poznatom Kovačičkom sudskom procesu


Memorijalni centar „Dr Janko Bulik“ iz Kovačice, udruženje koje je osnovano 2007. godine, sa ciljem očuvanja slovačke tradicije, ime je dobilo po dr Janku Buliku, pravniku i advokatu, rođenom 1897. u Kovačici, a koji je život završio u nacističkom logoru u Mathauzenu. Pavela Balaža, osnivača i prvog predsednika Memorijalnog centra „Dr Janko Bulik“, zamolili smo da nam nešto više kaže o tom čoveku, i šta je to po čemu će on zauvek ostati u sećanju ne samo svojih Kovačičana. Njegovi preci bili su među vođama Slovaka koji su 1802. godine naselili Kovačicu, a njegovi roditelji su imali značajnu ulogu u poznatom Kovačičkom sudskom procesu.

Taj proces je pokrenut kao epilog pokušaja mađarizacije slovačke evangelističke crkve i zamene slovačkog jezika kao jezika bogosluženja mađarskim jezikom. Tada je 1907. godine uhapšeno 97 vernika u slovačkoj evangelističkoj crkvi koji su se opirali službi na mađarskom jeziku, dok je svešteniku zabranjen rad, a oni su četiri godine kasnije, kao epilog, oslobođeni optužbi.

Dr Janko Bulik je bio predsednik Matice slovačke u Kraljevini Jugoslaviji, bio je veoma aktivan u društvenom životu, pa čak je bio i reprezentativac u skoku udalj koji, igrom slučaja, zbog povrede nije otišao na Olimpijske igre u Parizu 1924. godine.

Bulik je završio prava u Beogradu, doktorirao je u Zagrebu, a karijeru je započeo u advokatskoj kancelariji jednog od novosadskih advokata koji je branio njegove roditelje i druge optužene u „Kovačičkom procesu“. Pred Drugi svetski rat je otvorio kancelariju u Beogradu, u Knez Mihajlovoj ulici broj 8 gde i danas postoji spomen ploča a tokom okupacije bio je aktivan u otporu nacistima pa je tako, svojim uticajem, uspeo spasiti oko 1200 Jevreja od nacista. Gestapo ga je uhapsio 1941. godine, a sledeće godine, posle višednevnog mučenja, bio je živ spaljen u logoru Mathauzenu, pošto je kod uprave protestvovao zbog načina kako se postupa sa logorašima – podseća naš sagovornik na ono po čemu je dr Bulik zaslužio da ga se sećamo.
Pavle Balaž je smatrao da se Kovačica nije u dovoljnoj meri odužila dr Buliku, iako je ulicu u kojoj je on živeo nazvala po njemu, pa je zato, 2008. godine, osnovao udruženje koje je ponelo ime ovog kovačičkog pravnika, advokata, sportiste…

Trudimo se da sve što radimo bude čisto, kao što je i dr Bulik radio, bez ijedne mrlje u karijeri. Na stotu godišnjicu „Kovačičkog procesa“ organizovali smo dve međunarodne konferencije sa temama ovog procesa i lika i dela dr Bulika na kojima su učestvovali stručnjaci iz Srbije, Slovačke, Mađarske, Rumunije i SAD. Udruženje je izdalo dva zbornika radova sa ovih konferencija koji su u Matici slovačkoj ocenjeni kao veoma značajne publikacije – napominje Pavle Balaž iz Memorijalnog centra „Dr Janko Bulik“ iz Kovačice.

Izvor: Start 013

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *