Evo kako da podignete penziju + primer za punomoć

Isplata drugog dela penzija za februar počinje danas. Narodna banka Srbije dala je instrukcije kako da stariji od 65 godina, kojima je zbog epidemije koronavirusa kretanje zabranjeno, dođu do svojih penzija.

Stariji od 65 godina koji ranije nikog nisu ovlastili za podizanje penzija, mogu to da urade tako što će dati punomoćje osobi koja će u njihovo ime, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred određen iznos.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti bez kontakta – na razdaljini od dva metra, a nakon dostave penzije neophodno je dezinfikovati ruke.

Primer punomoćja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broja tekućeg računa, naziva banke i iznosa koji se isplaćuje, brojem i slovima.

Ovlašćenje mora biti potpisano, a ne mora biti overeno.

Onima koji nikoga ne ovlaste za podizanje novca, penzije će na kućnu adresu dostaviti Pošta Srbije po hitnoj proceduri.

Korisnici treba da pozovu banku u kojoj imaju otvoren tekući račun i izjasne se na koji način žele da im novac bude dostavljen.

Banke će, takođe, i kontaktirati korisnike preko kontakt centra ili SMS porukom kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će im novac biti isplaćen.

Troškove dostave penzije snosiće država. Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi obavila kupovinu za njihove potrebe.

Instrukcija Narodne banke primenjuje se na sve isplate penzija počev od isplate drugog dela penzije za februar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *