Veliki festival folklora Rumuna iz Vojvodine u Uzdinu bez publike

Koncert Velikog festivala folklora Rumuna iz Vojvodine održava se ovog vikenda u Uzdinu bez publike.

Održavanje najmasovnije manifestacije Rumuna iz naše zemlje – Veliki festival folklora Rumuna iz Vojvodine, Republika Srbija bilo je planirano za 21. i 22. avgust. Pripreme za 60. ediciju najveće kulturne manifestacije vojvodjanskih Rumuna, počele su još u februaru ali su zbog epidemije korona virusa prekinute.

Nakon što je Vlada Srbije donela nove mere zabrane o okupljanju građana, održavanje festivala je bilo pod znakom pitanja. Početkom septembra, članovi lokalnog organizacionog odbora odlučili su de se Festival ipak održi ali u skraćenoj formi, uz učešče samo vokalnih i instrumentalnih solista. Koncert će se održati u subotu, 26. septembra na sceni Doma kulture „Dojna“ iz Uzdina, bez publike, uz prisustvo radio i TV ekipa. Učešće na Koncertu prijavilo je ukupno 22 solista iz više rumunskih mesta. Uz pratnju Narodnog orkestra rumunske muzike, iz Uzdina će nastupati solisti Darko Neda, Virđinija Totan, Vanesa Krecu, Andrea Šošdean i Kristina Motorojesku.

Veliki festival folklora Rumuna je inače jedna od najstarija I najmasovnijih manifestacija u kojoj učestvuju pripadnici rumunske nacionalne manjine. Ovo dešavanje se svake godine održava u drugom rumunskom mestu u Vojvodini a svake pete godine se festival organizuje u Uzdinu, mestu gde je osnovan 1959. godine. Održavanje 60. izdanja festivala omogućeno je zahvaljujući podršci opštine Kovačica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *