Lale se najviše ženile, ali i razvodile tokom prošle godine

Procenjen broj stanovnika Srbije sredinom prošle godine bio je 6.945.235. a prosečna starost 43,3 godine, objavio je je Republički zavod za statistiku (RZZS) u godišnjoj publikaciji “Regioni 2019”. Podaci su pokazali da gotovo četvrtina građana živi u Beogradu (24,4 odsto).

Najviše para prošle godine trošili smo hranu i bezalkoholna pića, a najmanje na zdravlje, kulturu i rekreaciju. Najviše su, očekivano, zarađivali Beograđani, najmanje na jugu i istoku zemlje. Prosečni mesečni prihodi domaćinstva bili su manji u odnosu na izdatke za ličnu potrošnju: 66.880 naspram 67.099 dinara, prenosi “Blic”. 

Prema tipu porodice, najviše je bilo bračnih parova sa decom (1.040.177), a odmah iza njih bračnih parova bez dece (600.724). Registrovanih bračnih parova je bilo nešto više od 116.000. Zanimljivo je i da je samohranih majki bilo 291.522, a samohranih očeva 76.435. Najviše majki koje žive same sa mališanima zabeleženo je u Beogradu, a očeva u Vojvodini. Bračnih parova ubedlljivo je najviše u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, a vanbračnih Vojvodini. 

Za Vojvodinu je karakteristično i da ima najveći broj nastanjenih stanova domaćinstava, ali je broj porodica ipak veći u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Vojvodina se u publikaciji pominje i kao region sa najviše sklopljenih brakova (9.726), ali ih je tamo najviše i razvedeno. Na severu je zabeleženo i najviše ljudi sa višim i visokim obrazovanjem, dok onih bez školske spreme i sa potpuno ili polovično završenom osnovnom školom ubedljivo najviše ima u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Prosečna neto zarada lane je bila 54.919 i u odnosu na godinu pre toga veća je za 8,4 odsto. Kao što se i pretpostavljalo, najveća prosečna plata bila je u Beogradskom regionu – 68.140. Tu je zabeležen i najveći procenat rasta zaposlenosti, kao i najniža stopa nezaposlenosti. Najmanji rast plata bio je u Vojvodini, piše “Blic”. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *