Najbolje iz Srbije: Pavel Petraš

Sajt predsednika Republike Srbije objavio je tekst koji dolazi iz opštine Kovačica, a tiče se rada Pavela Petraša u okviru projekta Najbolje iz Srbije.

Brojni antikviteti pripovedaju priču staru 200 godina

Putnik namernik koji želi da sazna sve o tradiciji i običajima Slovaka u Vojvodini, a posebno u opštini Kovačica, nikako ne sme da zaobiđe izuzetno bogat muzej u mestu Padina, koji postoji zahvaljujući velikom zalaganju i entuzijazmu Pavela Petraša

Ovaj muzej pripoveda priču o tradiciji, nekadašnjem težačkom životu, o kulturi koja nikad nije izgubila svoje mesto, pa i o životu seljaka, odnosno paora, koji je često bio opterećen brojnim fizičkim poslovima u domaćinstvu i polju.

Ta priča postoji zahvaljujući Pavelu Petrašu iz Padine, čoveku koji je u penziju otišao kao ugostitelj, radeći 40 godina u Beogradu, da bi onda u Padini 2006. godine, 200 godina od dolaska prvih Slovaka na ove prostore, kupio isto toliko godina staru kuću, renovirao je i u njoj otvorio Slovački etno muzej. Krstio ga je po vlastitom prezimenu. Danas ima gotovo 30.000 raznih antikviteta, a sve je počelo naizgled dečačkim snom.

„Još kao dečak od deset godina, sa nekim posebnim zadovoljstvom, počeo sam da skupljam stare stvari i da ih čuvam“, kaže Pavel. Jan Bačur, slikar iz Padine, oslikao je za muzej sliku Od rođenja pa do smrti koja u jednoj slici ilustruje cilj ovog sakupljača tradicionalnih predmeta. I zaista, u ovom muzeju postoje svi predmeti koji su se nekada koristili u svakodnevnom životu – tu su delovi nameštaja, posuđe u kome se nekad kuvalo i jelo, oprema za previjanje bebe, odeća koja se nosila kad su se devojčice zadevojčile, ali i kada su se udale i postale žene i majke, pa bake, a muškarci očevi, pa dede…

Pavel Petraš posvetio je 14 godina prikupljanju starih predmeta, ali to nije sada samo muzej, već i prostor u kojem se odvijaju razne kulturne i umetničke manifestacije. Važnost njegovog delovanja prepoznala je i opština Kovačica koja pruža podršku aktivnostima muzeja.

Veliki broj predmeta koje danas poseduje Pavel Petraš kupio je sam, a u poslednje vreme i uz podršku opštinskog rukovodstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *