I Idvor će imati svoje kupalište, Vatrogasni dom novo ruho, a deponija se izmešta

Poslednjih godina Idvor postaje sve atraktivnija turistička destinacija u opštini Kovačica. Kao što je poznato, turiste privaliči lik, delo i zalog velikog Mihajla Pupina. Ipak, postoji mnogo posla koji treba završtiti kako bi život meštana Idvora bio kvalitetniji.

Nesavesni posekli šumu, na nama je da zasadimo ponovo svoj hlad

Nekada je mesto za kupanje u Idvoru bilo na reci Tamiš. Godine su učinile da se prilaz Tamišu onemogući kupačima, isečeno je drveće, a sada je konačno na vidiku trenutak kada će se kupači vratiti na ovu banatsku reku.

Naime, Predsednik Saveta Mesne zajednice Idvor, Svetislav Zakić sa ponosom ističe da se na velikom broju frontova radi u Idvrou. U skladu sa gorepomenutom obalom na reci, počelo je sređivanje. Neophodno je da obnovimo šumu koju su naši prethodnici nesavesno posekli, ističe i dodaje S toga je posađeno 250 sadnica topole i paulovnije. Napori su usmereni na uređenje priobalja Tamiša, a planski je ostavljen prostor da se napravi i plaža za buduće kupače.

Pored ozelenjavanja kod Tamiša, na samom ulazu u selo formira se drvored koji će krasiti Idvor sve do prvih naseljenih kuća. Akcija sadnje organizovana je nedavno, a njen nastavak je planiran u narednom periodu. Takođe, sadnice su zasađene i kod idvorske crpne stanice.

Svetislav Zakić, predsednik Saveta Mesne zajednice Idvor: Rešen da ostvari planove

Vatrogasni dom u novom ruhu

Zatečeno stanje Vatrogasnog doma u Idvoru bilo je takvo da se na njemu kontinurano radi godinama kako bi se doveo u upotrebljivo stanje. Naime, svedoči Svetislav Zakić, morali smo da uradimo krovni pokrivač, zidove, plafone, keramiku, toalete i na kraju, sada smo završili sa sređivanjem, odnosno hoblovanjem parketa. Od Elektravinds-a smo po projektu dobili sredstva za kupovinu stolova i stolica i za opremanje kuhinje. Sve ostalo, finansirala je opština Kovačica.

Vatrogasni dom decenijama nije bio upotrebljiv, a kako svedoče u Idvoru, ima višestruku namenu i građanima je potreban.

I na kraju hoblovanje

Novo mesto za deponiju

U skladu sa Odlukom Skupštine opštine Kovačica, u Idvoru će postojati novo mesto za deponiju. U skladu sa tim radilo se na bedemu koji bi sprečio plavljenje trenutne lokacije na kojoj se odlaže otpad, a nasipanjem šljake obezbediće se bolji i lakši prilaz planski određenom mestu za deponiju. Od bedema do obale Tamiša na jesen će biti zasađen drvored. Za ovaj poduhvat izdvojeno je 360.000 dinara.

Lakši prilaz deponiji

Gotova projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju stare škole

Gotovo 1.500.000 dinara utrošeno je kako bi se završila dokumentacija po kojoj će biti rekonstruisana stara škola u Idvoru. Podsetimo, ovaj objekat je poslužio i kao filmski set nedavno za snimanje serije o Mihajlu Pupinu. No, sada je prema projektno- tehničkoj dokumentaiciji, koja je završena uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, stara škola biti namenjena za novu multimedijalnu postavku.

Iako malo mesto po broju stanovnika, planovi su veliki i brojni. Za realizaciju svih aktivnosti rade zajedno – Mesna zajednica Idvor, Narodni dom Mihajla Pupina, Javno komunalno preduzeće Idvor uz veliku pomoć i podršku opštine Kovačica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *