Saradnja sa Slovačkom otvara mogućnost za nove investicije

Državna sekretarka spoljnih i evropskih poslova Slovačke, Ingrid Brockova, Fedor Rosoha, ambasador Slovačke u Srbiji, Igor Vencel, zamenik ambasadora Slovačke u Srbiji, pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke, Mihal Kotman, Ivan Surkoš, direktork Kancelarije državne sekretarke, Jozef Korček, koordinator u kancelariji državne sekretarke, Monika Podsklanova Šuhajdova iz Odeljenja za jugositočnu Evropu i Tursku, posetili su opštinu Kovačica.

U zgradi opštine Kovačica dočekali su ih zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Marijana Meliš, Jan Tomaš, direktork Doma kulture 3.oktobar u Kovačici i Jan Hološ, konsekutivni prevodilac.

Dve delegacije sastale su se na sastanku na kome se razgovaralo o saradnji u oblasti privrede ali i o finansijoj podršci u velikim investicionim projektima u oblasti kulture. Takođe, razgovarali su o ekonomskoj diplomatiji, odnosno, na ekonomskoj saradnji i nastojanjima da investitori iz Slovačke dođu u Srbiju.

U Galeriji naivne umetnosti

Fedor Rosoha, ambasador Slovačke u Srbiji, istakao je da je ova poseta nastavak saradnje sa Slovačkom koja je započeta posetom predsednika Kancelarije za Slovake u dijaspori, Milana Jana Pilipa. Posetama se podstiče ekonomska saradnja u ovom regionu Srbije i Vojvodine. Cilj posete je da se mapiraju potrebe slovačkog stanovništva na teritoriji Vojvodine i da se u skladu sa tim potrebama deluje i pruži podrška kroz zakonodavni okvir.

Usledila je poseta Galeriji naivne umetnosti u Kovačici gde je delegaciji iz Slovačke predstavljen rad Galerije, fond i razvojni planovi. Razgovaralo se i o mogućnostima saradnje sa slovačkim galerijama u narednom periodu. Poseta je nastavljena u Galeriji Babka, Galeriji Čeh i na kraju su predstavnici slovačke Vlade i slovačke ambasade posetili Dom Martina Jonaša u Kovačici.

Ingrid Brockova, državna sekretarka pri Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, istakla je u izjavi za medije da je vrlo zadovoljna što je došla u Kovačicu, da voli naivnu umetnosti i da prati rad naivnih slikara iz Kovačice. Prethodno, delegacija je posetila Ministarstvo spoljnih poslova, i tom prilikom razgovaralo se sa ministrom spoljnih poslova, Nikolom Selakovićem, o položaju nacionalnih zajednica nacionalnih manjina u Srbiji i o pristupnom procesu Srbije Evropskoj uniji. Takođe, sastali su se sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković, sa kojom se razgovaralo o investicionom ulaganju u privredu Srbije, a posebno na teritoriji Banata i Bačke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *