Lekari apeluju: vakcinišite se! Uvode se kovid propusnice

Svima nam je jasno da na virus korona više niko nije imun. Međutim, sve što može da uradi svako od nas je da poštuje protivepidemijske mere i da se vakciniše, apeluju lekari.

Ovih dana smo takođe mogli primetiti da je povećan broj pacijenata koji se testiraju na virus korona, a prema poslednjim podacima iz kovačičke kovid ambulante, u našoj opštini pozitivno na virus je preko 420 građana, od toga najviše u Kovačici. Od testiranih uzoraka (55) pozitivnih testova na virus koronu je 28, a sam broj dnevnih pregleda je povećan i na 120.

KOVID SERTIFIKATI – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

Uredba o uvođenju kovid sertifikata trebalo bi da bude usvojena na sutrašnjoj sednici Vlade. Od subote 23.10. od 22.00 časa uvode se Kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte i zatvorene prostore (što uključuje i svadbe). Uz kovid propusnicu tražiće se i zvanični dokument koji u sebi sadrži sliku – pasoš ili lična karta. Od subote od 22.00 časa svako pravno lice ili preduzetni ili osoba koja organizuje događaj imaće mogućnost da traži na uvid i dokumenta sa fotografijom pored Kovid propusnice kako bi se suzbile moguće zloupotrebe. Vlada će zbog toga izmeniti Uredbu.“Sve inspekcije, ne samo nadležne, već sve inspekcije će kontrolisati primenu mera“, rekla je premijerka Brnabić na konferenciji za novinare. “Apelujem na sve građane da poštuju mere i da se vakcinišu. Ovo nije policijska država. Kada kažu – moramo imati policijsku državu da bismo primenili mere, ne mogu da prihvatim, apelujem na ličnu odgovornost. Mi danas imamo vakcine, imamo rešenje i ponovo kažem da mi je nejasno koliko je lako spasiti živote, samo da se vakcinišu ljudi” preporučila je premijerka.Kovid prousnica podrazumeva:

  • potvrda da ste vakcinisani drugom dozom (koja ne sme biti starija od 210 dana) ili potvrda treće doze vakcine
  • negativan PCR tests ne stariji od 72 sata za nevakcinisane, kao i negativan antigenski test ne stariji od 48 sati
  • potvrda da ste preležali Kovid u prethodnih 7 meseci (210 dana), posle toga, obavezna je vakcinacija
  • za strance validan EU sertifikat, ili zaključen sporazum o priznavanju sertifikata između Srbije i te zemlje iz koje dolazi strani državljanin

Što se tiče vakcinacije dece od 12 godina, premijerka je rekla da čeka preporuke Nacionalnog tela za imunizaciju.

IZVOR: vojvodinauzivo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *