Za Badnji dan posna hrana i badnjak u Crepaji

Mesna zajednica Crepaja i ove godine obeležava tradicionalno Badnji dan i Božić. Na platou ispred crkve za Badnji dan biće organizovano lomljenje velikog badnjaka uz službu sveštenika crkve u Crepaji.

Lomljenje i paljenje badnjaka zakazano je za 15 časova na platou ispred crkve Uspenja presvete Bogorodice, a prema rečima predsednika Saveta Mesne zajednice Crepaja, Dragana Jovanova, i ove godine će se građanima koji deo badnjaka nose svojim domovima, biće deljena posna hrana, a imaće prilike da se ugreju uz kuvano vino i čaj.

Pre Badnjeg dana, 5. januara, kako je najavljeno, Turistička organizacija opštine Kovačica uz pomoć i podršku Saveta Mesne zajednice, organizuje podelu slatkiša na ulicama Crepaje. Slatkiše, jabuke i orahe, deliće Deda Mraz, a mapa je već dostupna, te građani sa svojim mališanima mogu biti na ulicama kako bi sačekali najpoznatijeg deku na svetu.

Interesantno je da je običaj da se darovi stavljaju deci u kapuljače ili kape, a sam događaj je svake godine velika radost za najmlađe. Ove godine putovanje Deda Mraza ulicama Crepaje organizuje se po peti put.

Prethodno, u Kovačici i Padini, mestima gde se Božić obeležava po novom, gregorijanskom kalendaru, Deda Mraz je takođe po unapred utvrđenoj trasi, obilazio mališane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *