Testovi na koronavirus od sledeće nedelje u ponudi u apotekama

Od sledeće nedelje u apotekama širom zemlje u prodaji će se naći antigenski testovi na koronavirus, koji će biti predviđeni za sve one koji žele da se samostalno testiraju kod kuće. Testovi će biti predviđeni za kućnu upotrebu i moći će da ih koriste i nestručna lica, što do sada nije bio slučaj sa antigenskim testovima koji su bili u ponudi, a čiji se uzorak uzimao iz nosa.


Testovi koji se nalaze u ponudi u apotekama određuju prisustvo koronavirusa iz pljuvačke, dok su testovi kod kojih se uzorak uzimao duboko iz nosa, povučeni iz prodaje. Ti testovi bili su predviđeni za kućnu upotrebu, ali zbog načina uzimanja uzoraka, korišćenje je bilo dozvoljeno samo stručnim licima. Kako do povrede ne bi došlo i kako bi uzorak bio prilagođen nestručnim licima, od sledeće nedelje u prodaji će se pojaviti testovi kod kojih se uzorak uzima sa površine nosa.

“Pojavili su se da kažemo i testovi koji se koriste za aplikovanje, odnosno uzimanje brisa iz nosnog dela ali da kažem da je to početni deo nosa, za razliku od onih stručnih koji su bili iz nosnog dela ždrela i možda je postojala mogućnost da se ljudi povrede tako da sada mogu lako, bezbedno i brzo da se testiraju”, kaže Nina Dimitrov, farmaceutkinja.

Jedan od glavnih razloga zašto je prvobitni test povučen iz prodaje, jeste mogućnost samopovređivanja kod pacijenata, jer su uzorke uzimali samostalno i nestručno.

“Uvek je bolje da stručno lice uzima bris iz nosa i ždrela jer mora da se poznaje anatomija i tačno kakva je tehnika uzimanja jer je jako bitna”, kaže Bojan Božić, otorinolaringolog.

Testovi na koronavirus koji će od sledeće nedelje biti u ponudi u apotekama na pouzdan način pokazaće prisutvo virusa ukoliko ga imate u organizmu, ipak saveti stručnjaka su da ukoliko dođe do simptoma, testiranje uradite u državnim ustanovama.

Izvor: RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *