Folkloraši, Kandračovci, izložbe, rok koncert sve to u kovačičkom ritu

Predsednik Saveta Mesne zajednice Kovačica, Adam Jonaš, sa ponosom najavljuje program povodom obeležavanja 220 godina od naseljavanja Slovaka u Kovačicu.

Prema pisanim dokumentima iz 1802. godine, Slovaci koji su tada bili naseljeni na području Ečke, dobili su pisano odobrenje da mogu naseliti tadašnju kovačičku pustaru, i od tada žive na ovom lokalitetu.

Ove godine se obeležava 220 godina od naseljavanja Slovaka na područje današnje Kovačice i tim povodom će počevši od 15. maja pa nadalje biti organizovan niz manifestacija koje će trajati cele godine i biće u duhu ovog jubileja.

Osnovna škola Mlada pokolenja u Kovačici obeležava dan škole u petak 13. maja. U subotu 14. maja sa početkom u 15 časova, biće otvorena izložba ručnih radova kao i promocija knjiga kovačičkih autora koja će biti održana u osnovnoj školi.

Takođe je najavljeno predstavljanje slike članova Galerije naivne umetnosti u Kovačici povodom ovog jubileja. Od 15 časova će početi manifestacija pod nazivom Amateri svome mestu koja obuhvata učešće folkloraša i pevačkih grupa.

U opštinskoj biblioteci će biti reči o tome šta drugi govore o nama, odnosno, drugi o Kovačici, a od 19 časova će biti upriličena svečana akademija u kovačičkom domu kulture sa akcentom na temu 220 godina naseljavanja Slovaka u Kovačicu.

Nakon toga će nastupiti grupa Kandračovci na bini koja će biti postavljena na trgu u Kovačici.

U nedelju program počinje smotrom folklora iz naše opštine ali i iz drugih slovačkih mesta u Vojvodini pod nazivom U kovačičkom ritu.

U 10 časova biće održano bogosluženje u slovačkoj evangelističkoj crkvi posvećeno naseljavanju Slovaka u Kovačicu. Ostatak dana je rezervisan za zabavu na vašaru u centru Kovačice koji počinje od subote.

Program se nastavlja u petak 20. maja premijerom filma Martina Benke o našem poznatom slikaru Martinu Jonašu čija projekcija će se održati u domu pomenutog umetnika.

Subota i nedelja su rezervisani za sport i rekreaciju na sportskom centru Slavija gde će biti upriličena neformalna takmičenja. U domu kulture će biti održana manifestacija Klenoti (Raspevani dragulji) gde će biti izvedene slovačke dečije pesme u izvedbi nekadašnjih pobednika na ovoj manifestaciji. Za one koji vole malo drugačiji zvuk, na bini na trgu će biti organizovan rock koncert lokalnih bendova.

Da je ova godina godina jubileja, govori nam i podatak da sud u Kovačici obeležava 150 godina postojanja u ovom mestu i taj jubilej će biti obeležen na jesen ove godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *