Istina ili zabluda: Dečaci su lenji, devojčice progovore prve?

Kada treba da se zabrinemo? Ako dete ne progovori do…

Prema rečima logopeda, Tereze Jonaš iz Kovačice, do pre desetak i više godina, deca su bila više socijalno integrisana nego što je danas slučaj, što znači da su ranije izgovarala prve reči pa čak i složenije rečenice.

Kao i kod mnogih pitanja vezanih za odgoj dece, i na ovu temu postoje istine i zablude. Jedna od njih je da su dečaci lenji, pa kasnije progovore.

Struka navodi da se od deteta očekuje da prvu smislenu reč izgovori već sa godinu dana, a prvu smislenu rečenicu već sa dve do dve ipo godine, što zavisi od deteta do deteta. Ako dete uzrasta od dve ipo godine ne progovori, trebalo bi se obratiti logopedu za savet i eventualnu pomoć.

Danas nažalost imamo mnogo poteškoća da decu odvojimo od ekrana kaže Tereza Jonaš, a to dovodi do toga da deca često ne razviju svoje govorne sposobnosti na vreme. Dešava se da i u predškolskom uzrastu imaju velikih problema sa govorom zbog neadekvatnih sadržaja koji su im lako dostupni.

Na svu sreću, roditelji pokazuju interesovanje da decu pravilno usmeravaju i nemaju problem da se obrate logopedu u koliko primete neke poteškoće kod svoje dece. Tereza u izjavi za Radio Kovačicu ističe da logoped nije osoba koja je tu da pomogne samo deci, kako vlada opšte mišljenje, već je logoped tu da pomogne i starijim osobama, kao na primer usled određenih zdravstvenih problema kao što su oštećenje govornih sposobnosti prilikom moždanog udara i sličnih tegoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *