Vrbica – dečji praznik radosti raj na zemlji

Dečji praznik radosti, Lazareva subota, odnosno Vrbica, praznuje se sutra u svim pravoslavnim hramovima u Srbiji. Obeležava se kao uspomena na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara. I u pravoslavnim hramovima u opštini Kovačica biće obeležena Vrbica, a Cveti od ove godine na jedan poseban način.

Ovaj prznik vezuje se za vrbu, drvo koje je u obrednim radnjama zamenilo palmu kojom su deca pozdravljala Hrista pri ulasku u Jerusalim.

Običaj je da se sveštenici u hramovima mole za sve vernike, a za subotu je planirano da se deci podele zvončići, osveštavanje vre od koje se prave venčići koji se nose na glavi i trokratni obilazak oko hrama sveštenika sa decom.

Vrbica je praznik radosti, veselja i vaskrsenja. Ona vrba koja se nosi iz hrama, može se staviti na ikonu krsne slave u domu vernika.

Kada biste pitali kako izgleda raj, ja bih rekao kao taj dan.

navodi sveštenik Pravoslavne crkve Pokrova Presvete Boorodice u Kovačici, Veselin Todorović.

Veselin Todorović navodi i da je za nedelju, na praznik Cveti, planirano jelosvećenje. Ovo se prvi put praktikuje u kovačičkom hramu.

U jutranjim časovima planirana je liturgija, a u popodnevnim, tačnije u 17 časova obred osveštanja ulja i brašna. Tada svaki vernik iz svog doma donosi brašno i ulje. Polovina donetog brašna i ulja vraća se domu vernika, a polovina ostaje hramu. Od tog ulja i brašna vernici pripremaju jela. Običaj je i da vernici osveštanim uljem namažu lice, ruke, noge…

U hramu će uz prisustvo 10 sveštenika biti organizovana molitva za zdravlje vernika, a sveštenik Veselin Todorović poručuje da je potrebno da vernici ispisana imena svojih članova porodice daju, kako bi bila pomenuta u molitvi. Molitva je posvećena zdravlju svih vernika, a posebno, za one bolesne da ozdrave.

Lazareva subota u pravoslavnim hramovima:

Crkva Uspenja Bogorodice u Crepaji – služba od 16.00h

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Kovačici – 15.00h

Crkva Blagovesti Presvete Bogorodice Idvor – 16.00h

Crkva Rođenja presvete Bogorodice Putnikovo – 13.00h

Crkva Preobraženja Gospodnjeg Debeljača – 17.00h

Crkva Prenosa moštiju svetog Nikole Samoš – 15.00h

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *