Južnobanatska razglednica okupila folkloraše iz Pančeva, Starčeva, Debeljače…

Kulturno umetničko društvo Sveti Sava iz Crepaje je ove godine bilo domaćin Južnobanatske razglednice. Gosti ovog KUD-a bili su Kulturno-umetničko društvo Abrašević iz Pančeva, KUD Neolit iz Starčeva i Društvo za negovanje tradicija Bantsko kolo iz Debeljače.

Manifestacija je održana na letnjoj sceni u Crepaji u nedelju, 3. jula, a okupila je mnogobrojnu publiku koja rado dolazi na sve manifestacije lokalnog KUD-a Sveti Sava.

Branislav Topolovački ispred KUD-a domaćina rekao je da je manifestacija način da se deca druže, a koreografi razmenjuju iskustva. Ističe da je glavni pokrovitelj manifestacije opština Kovačica.

Lela Stojnov iz Kulutno umetničkog društva Abrašević iz Pančeva istakla je za RTV OK da je ova manifestacija važna za negovanje kulture folklora jednog naroda, a da su revijalni nastupi, naspram takmičarskih, oni koji imaju prednost kada je reč o folkloru, jer svako ima svoje posebnosti i specifičnosti.

Ana Maria Nađ i Emina Cakić već godinama igraju za Društvo za negovanje tradicija Banatsko kolo. Kako svedoče, bavljenje folklorom fizički je zahtevnije od klasičnog bavljenja sportom. Dodaju da u mnogome zavisi od koreografa kako će jedna igra biti postavljena, te da ne izdvajaju neke ‚‚posebno lake, ili posebno teške”.

Narodne igre nizale su se jedna za drugom, a folkloraši su se trudili da mnogobrojnoj publici prikažu sve veštine koje su stekli u radu sa umetničkim rukovodiocima. Nagrađeni su gromoglasnim aplauzima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *