Danas je Petrovdan, praznik vezan za autohtonu sortu jabuka

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovim danom završava se i petrovski post koji je ove godine trajao tri sedmice i jedan dan. Petrovdan je slava pekara i ribara, ali i slava mnogobrojnih porodica, česti su i vašari na današnji dan.

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista.

Sveti apostol Petar bio je ribar po imenu Simeon. Kada je pošao za Gospodom, dobio je ime Petar. Prvi od učenika jasno je izrazio veru u Isusa.

Za Petrovdan se u narodu, vezuju mnoga verovanja i običaji.

Jedan od njih je da uoči Petrovdana najstariji ukućanin ubere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Svaki cvet nameni po jednom ukućanu te ih pobode u zemlju na mesto gde ih niko neće dirati. Na sam dan praznika, dok još niko od ukućana nije ustao, domaćin odlazi da pogleda cvetove – onaj ukućanin čiji cvet stoji pravo biće zdrav, kome je klonuo biće bolešljiv.

Ako ste ljubitelj jabuka, na Petovdan treba da ih jedete, ali nikako ne smete da ih sečete nožem već samo da ih grizete! To voće inače simbolizuje slast i mir među ljudima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *