Guverneri Narodne banke Slovačke i Srbije u Kovačici

Kovačica je ugostila dva guvernera!

Prvog oktobra, u Kovačicu su povodom obeležavanja Kovačičkog oktobra pristigle brojne zvanice. Povod za dolazak dva guvernera, Narodne banke Slovačke, Petera Kažimira sa delegacijom i porodicom, i Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije, bilo je otkrivanje srebrnih euro kovanica sa motivima vezanim za jubilej 220 godina od dolaska Slovaka u opštinu Kovačica.

Prethodno, delegaciju Narodne banke Slovačke na čelu sa guvernerom Kažimirom, dočekali su predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik, zamenik predsednika opštine Kovačica Petar Višnjički, sa delegacijom ispred opštine Kovačica, a sastanak je održan u zgradi opštine Kovačica. Razgovaralo se o infrastrukturnim projektima u kulturi, o važnosti popisa koji se trenutno sprovodi, i o načinima buduće saradnje.

Tačno u podne počela je svečana akademija u organizaciji Saveta mesne zajednice Kovačica. Svečanu sednicu muzičkim numerama pratila je Ženska pevačka grupa Perla, pesmama na slovačkom jeziku i uz izuzetnu izvedbu pesme Hajde Jano na srpskom jeziku.

Brojni gosti iz Kovačice, opštine Kovačica i iz zemlje i inostranstva okupili su se u novoj sali mesne zajednice koja je bila sveže renovirana pred veliku proslavu. Prisutnima su se obratili Adam Jonaš, predsednik Saveta Mesne zajednice Kovačica, Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga, zamenica NJ.E. abasadora Slovačke Republike u Srbiji Monika Podsklanova Šuhajdova , dr Peter Prohaska, potpredsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori, koji je i proglasio manifestaciju Kovačički oktobar otvorenim.

Otvaranje izložbe srebrnih EURO novčanica upriličeno je u potkrovlju Galerije naivne umetnosti

Nakon otvaranja 71. Oktobarskog salona ispred Galerije naivne umetnosti u Kovačici kada su podeljeni posebni pokloni svim slikarima koji su učestvovali u izradi slike povodom 220 godina jubileja dolaska Slovaka u Kovačicu, uz obraćanje Ane Barca, direktorke Galerije naivne umetnosti, dr Mojmira Vrlika,
počasnog konzula Republike Srbije u Slovačkoj, Jaroslava Hrubika, predsednika opštine Kovačica, i uz nastup hora Viva La musica otvoren je jedan od najstarijih salona umetnosti u zemlji – Kovačički oktobarski salon po 71. put!

Nešto posle 14 časova otkrivene su srebrne EURO kovanice sa motivom Kovačice a povodom 220 godina od dolaska Slovaka na prostor današnje Kovačice. Peter Kažimir, guverner Narodne banke Slovačke, predao je mesnoj zajednici Kovačica kovanice, ove vredne poklone.

Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, se obratila prisutnima poklonivši Kovačici pesmu koju je napisala i interpretirala u okviru svog obraćanja koje je bilo obojeno emocijom prijateljskog odnosa koji gaji prema Kovačici, našim slikarima i njihovim radovima.

Kulturno umetnički program i vašar prekinula kiša

Amateri svome mestu tradicionalni je naziv kulturno-umetničkog programa koji se odvijao u dvorištu mesne zajednice u Kovačici. Ovim povodom na bini u dvorištu Mesne zajednice Kovačica obratile su se Dragana Latovljev, direktorka Turističke organizacije opštine Kovačica i Dušanka Petrak, direktorka Centra za socijalni rad Kovačica. Ujedno je otvoren Sajam rukotvorina u organizaciji Turističke organizacije opštine Kovačica i Udruženja žena Kovačica.

Takođe, organizovana je i tradicionalna Tortijada u organizaciji UŽ Kovačica, a interesovanje za torte kao i svake godine, premaši očekivanja. Prema planiranom rasporedu, kuvale su se i brindzove haluške.

Nažalost, ove godine kiša je omela da se program realizuje u potpunosti, pa je skup manifestacija u dvorištu mesne zajednice u Kovačici završen ranije nego što je planirano. Narodno veselje premešteno je u Dom kulture 3. oktobar u Kovačici, zbog nestabilnih vremenskih prilika.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *