Hrubik i Petrakova na prijemu u Vladi Slovačke

Predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik, i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Dušanka Petrak, boravili su u Slovačkoj.

Povod za prijem u Vladi Republike Slovačke bili su razgovori o unapređenju saradnje sa pomoćnicom predsednika Vlade za oblast sprovođenja politike za brigu o Slovacima u dijaspori, Ivetom Galbovom.

Predsednica NSSNM, Dušanka Petrak, predstavila je program rada nacionalnog saveta i ujedno se zahvalila na podršci koju slovačka država pruža Slovacima u Srbiji.
Ona je naglasila da je Srbija država u kojoj su standardi poštovanja prava manjina na najvećem nivou ali i da se i dalje radi na razvoju zajednice, te da se ulaže u sve važne segmente za život Slovaka.


Petrakova se zahvalila na pomoći Slovačke Republike i istakla značaj ulaganja u programe i projekte koji imaju za cilj da unapređenje života velikog broja pripadnika slovačke zajednice i da je podjednako za nju, kao predsednicu nacionalnog saveta, važno svako mesto gde žive Slovaci – veliki centri, ali i one male sredine, s obzirom na to da je svaki član zajednice važan nosilac društvenog života Slovaka.

Predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik, prezentivao je projekte koji se sprovode na teritoriji opštine Kovacica, a koji za cilj imaju unapređenje života svih naroda koji žive na teritoriji opštine Kovačica.
Istakao je značaj ulaganja Slovačke Republike u obnovu Doma kulture Mihal Babinka u Padini, naglasivši da je to dobar primer prakse saradnje izmedu nadležnih institucija u Republici Srbiji, Slovačkoj i opštini Kovačica da tako jedan veliki projekat bude zavrsen. Projekat rekonstrukcije Doma Kullture u Padini je od izuzetnog značaja za Slovačku nacionalnu zajednicu, ne samo u Padini već i šire, uzevši u obzir kulturne aktivnosti, ali i samu veličinu i funkcionalnost ovog impozantnog objekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *