Sledeće godine će se razmatrati da li će naiva na Uneskovu listu

U opštini Kovačica je organizovan  radni sastanak u vezi sa predajom apilakacije za upis slovačkog naivnog slikarstva na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva. Sastanku su prisustvovali Danijela Filipović, rukovodilac Centra za nematerijalno nasleđe, Tanja Bugarski, koordinator Centra za nematerijalno kulturno nasleđe, Jasna Zrnović iz Komisije Srbije za saradnju sa Uneskom, dr Milena Dragićević Šešić redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine, Pavel i Klara Babka ispred Fondacije Babka, kao i autori slikari Pavel Cicka, Alžbeta Čižikova, Miroslav Hraško i Zuzana Čižikova, kao i v.d. direktora RTV OK, Nevena Gligorijević Bugarčić.

Sastanak je vodila Danijela Filipović i predstavila je sve neophodne korake koje treba preuzeti kako bi se aplikacija za upis predala u odgovarajućim rokovima. Predstavljeno je i šta je potrebno da ona sadrži kao i na koji način članovi zajednice mogu da doprinesu, putem izjava i pisama podrške.

Apliciranje za upis elementa slovačkog naivnog slikarstva u Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine bazira se na načinu prenošenja, kao veštine koja je nastala u slovačkoj nacionalnoj zajednici na teritoriji Kovačice i Padine, i koja ima svoje osobenosti. Ova veština prenosi se na talentovane pojedince i od svog postanka ona se menja. Odlučivanje o aplikaciji biće tokom naredne godine.

Nakon sastanka, delegacija je obišla više lokacija na kojima su razgovarali sa relevantnim licima koja će pružiti podršku aplikaciji.

Opština Kovačica decenijama deluje na očuvanju, razvoju, promociji i prezentaciji naivnog slikarstva. Ono predstavlja jedno od najznačajnijih obeležja opštine Kovačica i za Kovačicu se, zahvaljujući talentovanim a samoukim umetnicima, često govori da je meka naivne umetnosti. Upisom u reprezentativnu Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine priznaje se umetnička vrednost slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, afirmiše se stvaralački rad manjinske zajednice koja je zaslužna za današnji status ’’iskrene umetnosti’’ u Kovačici, ali i dodaje se na tržišnoj vrednosti slika autora slovačkog naivnog slikarstva.

Do sada su na listu svetske nematerijalno kulturne baštine Uneska upisani Slava      (2014)

Kolo  (2017) Pevanje uz gusle (2018) Zlakuska lončarija (2020). Pored kovačičkog naivnog slikarstva, u trci za upis je i pirotski ćilim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *