Novi film TUK: „Zlatno doba kovačičke naive“

Kreativni centar za turizam, umetnost i kulturu je snimio novi film pod nazivom „Zlatno doba kovačičke naive“

Dokumentarni film pod nazivom „Zlatno doba kovačičke naive“ delo je Kreativnog centra za turizam, umetnost i kulturu. Film su snimili u okviru istoimenog projekta a sa podrškom Kancelarije za Slovake u dijaspori.

Prema rečima Ivane Svetlik iz Kreativnog centra za turizam, umetnost i kulturu, ovakvu prezentaciju kovačičke naivne umetnosti su radili po prvi put. Film je podeljen u dva dela. Prvi deo govori ukratko o istoriji Kovačice, i hronološki dolazi do perioda koji se naziva upravo Zlatno doba kovačičke naive. Prvi deo obuhvata podatke o tome, gde su se prvi naivni slikari sreli, kako su počeli zajedno da slikaju, kako je došlo do prve izložbe, kao i do osnivanja prve Galerije seljaka i završava se 70. godinama.

U drugom delu filma obrađena je tema 16 rodonačelnika, odnosno slikara naive. Za svakog od slikara su date informacije na koji način su slikali a prikazano je i dosta slika, kaže Ivana Svetlik. Ona dodaje, da je za sada film snimljen samo na slovačkom jeziku, ali tokom ove godine, u planu je da snime i srpsku verziju ovog filma.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *