Šta raditi ako primetite krpelja na telu?

Ubod krpelja je po pravilu bezbolan, a na mestu uboda nema svraba. Iz tog razloga po povratku iz prirode treba detaljno pregledati telo i ukoliko je krpelj tu, treba se javiti lekaru.

Proleće i lepo vreme izmamili su ljude na razna izletišta, gde su uglavnom travnate površine. Na ovim površinama, neretko su prisutni i krpelji. Prema rečima dr Dušana Stojića iz službe hitne medicinske pomoći, ljudi tokom proleća svakako provode više vremena u prirodi, gde su podložniji infekcijama i ujedima krpelja.

Preporuka je, da se svaki ujed krpelja tretira u ambulanti opšte prakse ili u specijalističkim ambulantama. Neke vrste krpelja mogu osim infekcija i da prenesu lajmsku bolest, koja dodatno komplikuje lečenje, navodi dr Stojić i dodaje, da je preporuka ne dirati i ne raditi ništa na svoju ruku, doći u ambulantu kako bi se krpelj uklonio na adekvatan način i tako zaustaviti sve moguće komplikacije. Jako je važno javiti se kod lekara u roku od 24 sata od ujeda krpelja, kažu iz službe hitne medicinske pomoći.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *