Debeljača: U toku radovi na pravoslavnoj crkvi

Velika ulaganja u obnovu pravoslavnog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Debeljači počela su pre otprilike mesec dana. Trenutno je završena restauracija zvona i krsta.

Pravoslavni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Debeljači polako ali sigurno dobija svoj novi sjaj. U toku su obimni radovi na rekonstrukciji zvonika, kao i na postavljanju krsta. Kako navodi predsednik građevinskog odbora, Pera Đuričkov, što se tiče zvonika, njega su podigli za preko tri metra više nego što je bio. Obnovljeno je staro zvono i izvršena elektrofikacija i automatizacija. Sve je opšiveno bakrom. Dokupljena su i dva nova zvona, jedan od 250 kg a jedan od 125 kg. Do kraja prve faze projekta, ostalo je još malo radova a prema rečima predsednika građevinskog odbora, radovi će biti gotovi u roku.

Nakon pomenutih radova sledi i promena krova, zatim će se raditi druga velika kupola. Rekonstruisan će biti ceo krov i krst a zatim će radovi početi i na donjoj polovini crkve, koja će se oblagati kamenom. Prva faa radova bi trebalo da bude gotova do 19. avgusta, dok je završetak kompletne rekonstrukcije crkve planiran do proslave 100 godišnjice hrama, što je za devet godina, navodi Đuričkov.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *