Posle 80 godina radovi na crkvi u Debeljači

Obnova pravoslavne crkve u Debeljači počela je u julu 2020. godine. Reč je o prvim većim građevinskim radovima na ovom hramu od kada je on sagrađen 1935. godine, kaže sveštenik Igor Karanović – prošlo je 80 više godina od radova na hramu.

Pristupilo se kompletnoj sanaciji i rekonstrukciji ove svetinje. Sanacija i rekonstrukcija omogućena je zahvaljujući finansijskoj pomoći prvenstveno žitelja Debeljače i opštinske uprave iz Kovačice. Urađeno je presecanje kapilarne vlage na samom objektu hrama i sada je potpuno saniran oltarski deo hrama, postavljene su nove pločice, a iza obnovljenog ikonostasa unutra urađena je nova časna trpeza.

svedoči Igro Karanović, sveštenik u Debeljači

Sveštenik se zahvalio porodici Dragana Češnjara iz Debeljače Nakon ovih radova, planirano je tokom letnjeg meseci da se počne sa kompletnom sanacijom krovnog dela hrama.

Radovi posle 80 godina

To podrazumeva demontažu postojećeg lima, zatim kompletni tesarski radovi, postavljanje novih greda na samom krovu hrama, zatim je plan da nabavimo i skoro 300 kvadratnih metara bakarnog lima.

ističe Igor Karanović, sveštenik u crkvi Preobraženja Gospodnjeg.
Radovi na sanaciji vlage

Cilj je da Crkva Preobraženja Gospodnjeg bude reprezentativni objekat u Debeljači gde će dolaziti ljudi koji žele da se obrate bogu, da zapale sveće… Plan je da nastane i monografija, istorija, debeljačkog hrama koja bi sadržala podatke – ko je bio ktitor hrama, ko donator, ko su bili sveštenici. Žele, ističe sveštenik, da uklope sve u jedan istorijat koji bi mogao biti na više jezika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *