Krst da te čuva Bog kad kreneš i kad se vratiš

Na nama je da čuvamo i baštinimo svoju istoriju, jer je to jedini način da ona živi. U skladu sa tim, vredne Samošanke zlatnih ruku napravile su akciju uređenja krsta na ulazu u selo.

Članice Saveta Mesne zajednice Samoš organizovale su akciju uređenja prostora oko krsta u naseljenom mestu Samoš

Članice su obezbedile sredstva za sadnice i uredile deo oko krsta. Ovom prilikom, predsednica Saveta MZ Samoš, Jelena Trajković, istakla je značaj ovog krsta za meštane Samoša:

  • Prvi krst za vernike u Samošu je postavljen preko puta Crkve svetog Nikolaja 1809. godine u središte sela. Na stogodišnjicu od postavljanja prvog krsta, tadašnji meštanin Todorović je namerio je da postavi još jedan krst na ulazu u selo Samoš. Kada putnik krene na put, da se pomoli Bogu na putu da ga čuva, a kada se vrati kući, da se zahvali Bogu što je došao kući. Od tada se krst nalazi na tom mestu i čuva svakog putnika koji pođe na put, i svakog putnika koji se vrati sa puta. Za nas je veoma važno da ovo mesto bude uređeno i da svi naši gosti znaju za njegov značaj.

Iz Samoša kažu da će nastaviti sa uređenjem naseljenog mesta, i da će se truditi da sve znamenitosti Samoša promovišu kako zbog meštana koji žive u ovom mestu, tako i zbog gostiju koji posećuju Legat Vladimira Fijata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *