Kovačički oktobar – 73 godine tradicije danas slavi mladost

Prošlog vikenda, Kovačica je bila centar brojnih manifestacija i događaja u sklopu proslave 73. Kovačičkog oktobra, jednog od većih kulturnih događaja u opštini. Proslava je počela odavanjem počasti stradalima u Drugom svetskom ratu, obeležavajući osam decenija od oslobođenja Kovačice od nacizma i fašizma. Tokom rata, 64 borca iz Kovačice dali su svoje živote za slobodu.

Na svečanoj akademiji, predsednik opštine Kovačica Petar Višnjički istakao je bogatstvo multikulturalnog okruženja opštine, gde svaka etnička zajednica doprinosi stvaranju jedinstvenog mozaika kultura. Prvenstveno, Višnjički je primio delegaciju Slovačke i prisustvovao otvaranju Kovačičkog salona umetnosti u Galeriji naivne umetnosti, gde je naglasio važnost upisa slovačkog naivnog slikarstva na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Subota je bila bogata događanjima, uključujući otvaranje dve izložbe u Galeriji naivne umetnosti i Galeriji Babka, uz prisustvo značajnih gostiju poput Maje Gojković, predsednice Vlade APV, ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, ambasadora Slovačke Mihala Pavuka, i mnogih drugih zvaničnika. Maja Gojković je izrazila nadu da će Unesko krajem godine prihvatiti nominaciju slovačkog naivnog slikarstva, što će biti kruna uspeha ove zajednice.

Kao deo programa, održan je i vašar rukotvorina, u organizaciji Udruženja žena Kovačica i Turističke organizacije opštine Kovačica, dok su amateri zablistali na sceni u okviru programa „Amateri svome mestu“. Subotnje veče završeno je koncertom Goce Tržan, koji je podigao atmosferu na najviši nivo.

Nedelja je bila rezervisana za Igre bez granica sa izviđačima i tradicionalnu Pasuljijadu, koju je organizovao FK Slavija. Ova omiljena manifestacija okupila je 23 ekipe iz raznih mesta, dok je za muzički ugođaj bio zadužen lokalni bend TriTon. U sportskom delu programa, odigran je istorijski prvi meč u Super ligi Srbije između dva kluba iz opštine Kovačica – Slavija 96 Kovačica i Unirea Uzdin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *