Velika svečanost u Idvoru – državni vrh u prvim redovima

Oktobarski susreti u Idvoru 2024. godine svečano su obeleženi 9. oktobra, uz niz aktivnosti organizovanih u čast 170 godina od rođenja velikana nauke Mihajla Idvorskog Pupina i stogodišnjice njegove Pulicerove nagrade.

Svečanost je započela intoniranjem himne “Bože pravde” u izvođenju Nataše Tasić Knežević, uz pratnju kvarteta “Beogradski solisti”. Predsednik Opštine Kovačica, Petar Višnjički, obratio se prisutnima u ime domaćina, ističući značaj Mihajla Pupina za srpsku i svetsku nauku.

Predsednik Opštine Kovačica Petar Višnjički je izrazio dobrodošlicu visokim zvanicama i naglasio važnost sećanja na Mihajla Pupina, velikog naučnika i humanitarca, čiji nasleđe inspiriše nove generacije. Posebno je istakao važnost podrške mladima u njihovom obrazovanju i inovacijama, naglašavajući da upravo oni mogu postati Pupinovi naslednici. Takođe je ukazao na ključnu ulogu države u promovisanju nauke i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pokroviteljstvu nad manifestacijom, izrazivši nadu da će Idvor postati centar naučnih istraživanja i inovacija.

Pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, savetnik predsednika, Dejan Savić, takođe je održao govor, dok je Maја Gojković, predsednica Pokrajinske vlade, zvanično otvorila susrete.

Državni sekretar Ministarstva nauke, Vukašin Grozdić, govorio je o budućnosti Idvora kao mesta susreta talenata i inovatora, najavljujući otvaranje Inovacionog centra, što je ranije ove godine najavila premijerka Ana Brnabić. Takođe, na skupu je govorio i dr Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koji je osvetlio ulogu Idvora u 21. veku.

Kao deo programa, prisutni su uživali u muzičkom intermezzu kvarteta “Beogradski solisti”, koji su izveli “The Entertainer” Skota Džoplina, popularnu kompoziciju iz vremena Pupinovog života u Americi.

Poseban trenutak bila je dodela Pupinovih priznanja, koje tradicionalno dodeljuje Fondacija “Mladen Selak”. Pupinovu medalju ove godine primili su Milovan Bajić i Muzej Vojvodine, dok su nagrade “Prijatelj doma” uručene Jeleni Prodanović, Nikoli Ljubičiću, Rotari klubu “Mihajlo Pupin” iz Pančeva i Aleksandri Šarić. Za počasnog građanina Idvora proglašen je Ljubiša Pašić iz Banje Luke, koji je svojim radom i doprinosom značajno afirmisao ime Mihajla Pupina.

Ujedno, Tea Trnovska, učenica sedmog razreda Osnovne škole Maršal Tito iz Padine nastupila je na harfi.

Manifestacija je završena dodelom nagrada najperspektivnijim darovitim učenicima, a ove godine su nagrađeni Dušan Mladenović i Gabriel Lalić, za izvanredne uspehe u obrazovanju i istraživanju. Dr Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra za mlade talente Pančevo, podelio je nagrada učenicima koji su iz različitih predmeta ostvarili zapažene rezultate na državnom nivou.

U muzičkom delu programa, Beogradski solisti i muški ansambl „Istočnik“ izveli su emotivnu numeru „Ovo je Srbija“, što je izazvalo oduševljenje publike i dodatno doprinelo svečarskoj atmosferi.

Nakon umetničkog programa, učesnici su pozvani da, u pratnji stručnjaka Narodnog muzeja Pančevo, posete rodnu kuću Mihajla Pupina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *