Vandalizam u pitomoj Kovačici?

Vandali su oštetili reprodukciju slike „Kukuruzi” Martina Jonaša i druga dela.

Kustoskinja Galerije naivne umetnosti u Kovačici Ana Žolnaj Barca podseća da je u saradnji sa rukovodstvom opštine krajem prošle godine oronula fasada hotela, koja je predstavljala ruglo u centru varošice, osvežena reprodukcijama slika rodonačelnika kovačičke naive Martina Jonaša, Zuzane Halupove, Jana Knjazovica, Ažbete Čižikove i drugih poznatih umentika.

“Ne znam zbog čega su vandali pocepali reprodukcije koje su krasile bivši hotel, jer lepše je da oni koji posećuju Kovačicu umesto rugla gledaju dela slikara naive koji su proslavili naše mesto”, kaže Ana Žolnaj Barca. “Ne znamo da li je ovo delo vandala iz opštine Kovačica ili sa strane, ali sumnjam da su to turisti koji posećuju našu Galeriju naivne umetnosti ili druge znamenitosti po kojima smo poznati u svetu. Ulepšavanje oronule zgrade reprodukcijama slika iziskivalo je dosta truda, a mi imamo volje da popravimo nastalu štetu i apelujemo na vandale da svoju obest ne ispoljavaju na umetničkim delima, nego da čuvaju umetničko blago kovačičke naive”.

Galeriju naivne umetnosti u Kovačici i druge znamenitosti ove opštine godišnje poseti oko 20.000 turista. Oštećenje reprodukcija slika nije jedini čin vandala koji se desio u poslednje vreme u ovoj južnobanatskoj varošici, jer su odmah posle predsedničkih izbora na zgradi osnovne škole i više javnih zgrada ispisivani grafiti neprimerene sadržine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *