Punim gasom napred! Gasifikacija pokretač privrede

Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević ocenjuje da je u odnosu na prethodnu godinu napravljen značajan pomak, kada su u pitanju privredni resursi, jer se realizuje projekat gasifikacije sa strateškim partnerima.Vrednost projekta na gasifikaciji svih naselja kovačičke optine je 1,56 milijardi dinara, što je, kako za “Dnevnik” naglašava Garašević, osnovni preduslov za stvaranje radnih zona, pokretanje privrednih resursa, dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.

– Zadovoljan sam onim što smo do sada učinili u ovom mandatu, ali uvek može bolje i više, mnogo toga ima da se uradi. Kada me pitaju na šta smo ponosni što smo uradili, ne mogu nešto posebno da izdvojim, jer sve što smo uradili je najnužnije i najneophodnije za građane, što su možda trebali da dobiju mnogo ranije. Recimo, gas je kroz opštinu Kovačica trebao davno da prođe, ali je ostala poslednja negasifikovana u Vojvodini, radne zone trebalo je davno napraviti. Generalno, sve što radimo uradili smo zato što je bilo neophodno i nužno da se uradi za naše građane”, naglašava Garašević.

Gas je do sada stigao u Idvor, Uzdin i Padinu, trenutno se radi u Samošu i Kovačici, potom sledi Debeljača, a prema očekivanju Garaševića gasifikacija svih naselja treba da se završi u ugovorenom roku od 18 meseci, možda i pre roka. Nakon završetka preko 200 kilometara gasovodne mreže do svih naselja i budućih radnih zona, uslediće spajanje sa glavnim gasovodom koji dolazi iz pravca Pančeva, a naredni korak biće gasifikacija zainteresovanih domaćinstava i drugih korisnika.
Sa završetkom gasifikacije očekujemo uređenje prvih radnih zona, opremićemo ih svom neophodnom infrastrukturom tako da ćemo vrlo brzo imati stvorene uslove za dovođenju ozbiljnijih ulagača i otvaranje novih pogona (Milan Garašević)

“Gasifikacija opštine Kovačica je najveća investicija u poslednje dve decenije, pri tome da to građane naše opštine nije koštalo ni jedan dinar. Strateški partneri u ovom poslu su nam “Promont grup” iz Novog Sada i Javno preduzeće “Srbijagas”. To je krovno partnerstvo u kome opština Kovačica najviše dobija, jer daje samo svoju teritoriju i dobija gasovodnu mrežu”, ističe Garašević.

Prvi čovek kovačičke opštine konstatuje da je uspeh da opstaju postojeće firme, a pored toga otvoreno je 20 novih radnih mesta. U dnevnom centru za lica sa invaliditetom uposleno je četvoro ljudi, a narednih dana predstoji otvaranje prvog palijativnog centra tog tipa u Srbiji, gde će biti zaposleno 16 radnika. Palijativni centar je izgrađen na ulasku u Kovačicu, u njega je čovek iz ove sredine investirao skoro 100 miliona dinara privatnog kapitala.

“Do kraja ove godine očekujem da se uz podršku naše lokalne samouprave otvori još 20 radnih mesta, a svako novo radno mesto puno znači – smatra Garašević. – Iako i dalje imamo problem odlaska mladih u inostranstvo, imamo slučajeva da se neki odande vraćaju jer i tamo nije sjajno, a nigde nije kako kod kuće. Sa završetkom gasifikacije očekujemo uređenje prvih radnih zona, opremićemo ih svom neophodnom infrastrukturom tako da ćemo vrlo brzo imati stvorene uslove za dovođenju ozbiljnijih ulagača i otvaranje novih pogona, pa i da nam u narednih godinu dana stigne prvi strani investitor. “

Okosnicu privrede sada čine kovačička Šećerana “Jedinstvo” iz sastava Kompanije “Sunoko”, zatim “Roloplast” gde je uposleno oko 180 ljudi u proizvodnji PVC stolarije, radi fabrika obuće “Ukus” i još oko 40 manjih ili većih firmi koje se u agroindustriji bave otkupom, preradom i posredovanjem u trgovini poljoprivrednih proizvoda, a dobar oslonac je i poljoprivreda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *