In memoriam

U 89 godini života preminuo je profesor Martin Toman, prvi direktor kovačičke gimnazije.

Rođen je 5. oktobra 1929 godine u Tinkovu u današnjoj Ukrajini. Osnovnu školu završio je u Kovačici a srednju učiteljsku u Bačkom Petrovcu 1951 godine. Školovanje je nastavio u Zrenjaninu na Višoj pedagoškoj školi a zatim i na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je 1967 godine završio Ruski jezik.

Pohađao je i kurs za bibliotekara, kurs elektrotehnike i kurs za kinooperatera. Karijeru je započeo kao učitelj razredne nastave a zatim i kao profesor sve do 1967 godine kada je prešao na mesto direktora tada osnovane gimnazije u Kovačici.

Radio je i sa decom palih boraca, bio je direktor večernje poljoprivredne škole, predsednik i aktivni član Kulturno – prosvetnog društva „Pokrok“, sekretar za kulturu i obrazovanje opštine Kovačica, osnivač kluba mladih poljoprivrednika, osnivač Sportskog društva „Partizan“ u Kovačici, predsednik Marksističkog centra pri opštinskom komitetu Saveza komunista, predavač u Političkoj školi opštinskog odbora Saveza komunista, sekretar za obrazovanje i kulturu pančevačkog okruga, predsednik Socijalističke unije radnika opštine Kovačica, predsednik uredništva časopisa Novi život, osnivač sekcije slikara i Galerije slikara naivne umetnosti, kao i osnivač muzejske kolekcije, predsednik mesne zajednice i predsednik Mesnog odbora Matice slovačke u Kovačici.

Za svoj uspešan rad dobio je više priznanja i nagrada, jedna od njih je i nagrada „25. maj“ Skupštine Republike Srbije, inače najviša republička nagrada iz oblasti školstva. Martin Toman je sahranjen u utorak 13. februara na kovačičkom groblju, sahrani je predhodila komemoracija koja je održana u gimnaziji „Mihajlo Pupin“.

Neka mi je večna slava!

Izvor: Južni Banat.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *