Dani romske kulture – pesma, igra, šarenilo kulturnog nasleđa

U nedelju održana je manifestacija Dani romske kulture u Banatu.

Ovogodišnju, drugu po redu, manifestaciju Dani romske kulture organizovali su Udruženje građana Romski centar Crepaja i Dom kulture Mita Živkov Lala.

Od napuštanja svoje domovine do danas, Romi se suočavaju sa različitim izazovima. Uprkos pokušajima da se Romi asimiluju u kulture zemalja u kojima žive, održali su upadljive kulturne karakteristike iz svog zavičaja. Prvo i osnovno, zadržali su  prelep romski jezik, koji je jedan od jezika sanskrita, mnogo stariji od hindi i pendžabi jezika, koji se danas govore. Zato je važno posebno naglasiti očuvanje jezika kao dela romske narodne baštine.

Kada je reč o negovanju jezika, time i kulture i nacionalnog identiteta, najpozvaniji je da o tome govori Miroslav Novakov, profesor romskg jezika, pedagoški asistent i predsednik Romskog centra iz Crepaje. Miroslav Novakov smatra da je veliki napredak za romsku zajednicu što se manifestacija održava drugi put po redu i nada se da će se realizovati i u narednom periodu u još masovnijem obliku.

Takođe, ovogodišnju manifestaciju pomogla je I opština Kovačica, a ispred opštine Kovačica obratila se Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica i istakla o kojim oblastima se posebno brine lokalna samouprava kada je u pitanju ova nacionalna zajednica.

Najtananije reči žive u pesmama, one šapuću o tajnama koje u srcu nose njihovi protagonisti, upravo zato su troje recitatora, učenici osnovnih škola, recitovali pesme na romskom i srpskom jeziku.

Iako Romi vode poreklo iz Indije, deo su evropskog društva već pet vekova. Pogotovo u oblasti umetnosti i muzike. Romi su izvršili neverovatan uticaj na evropsku kulturu. Na primer, španski flamenko, zapadnoevropska džez scena i evropska narodna tradicija su pod snažnim uticajem romskih muzičara. Taj uticaj na svetsku kulturnu baštinu pokazao se sasvim opravdanim kada su folkloraši Romskog centra nastupili i odigrali romsku narodnu igru.

Na kraju manifestacije podeljene su zahvalnice u ime Romskog centra, a prisutni su pozvani da pogledaju izložbu posvećenu svetski poznatim Romima.

Romski centar posebno se zahvaljuje višem saradniku za obrazovanje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje Živani Živanović, poslanici Skupštine Vojvodine Jeleni Jovanović i predsednici Pokrajinskog Saveta za integraciju Roma, Pavi Novakov Čabrilovski koja je i prisustvovala manifestaciji, srdačno zaigrala sa folklorašima i u svom obraćanju prisutnima izrazila ponos i zadovoljstvo održanom manifestacijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *