Preko 20.000 posetilaca Galerije naivne umetnosti

Ove godine preko 20.000 posetilaca!

Galerija naivne umetnosti u Kovačici ove godine u potpunosti je ispunila svoj cilj i čak premašuje plan, jer je posećenost znatno veća nego prethodne.

Direktorka Galerije Ana Žolnaj Barca očekuje da će do kraja godine broj posetilaca dostići rekordnih oko 30.000 posetilaca, domaćih i stranih gostiju.

Galeriju naivne umetnosti do sada je godišnje posećivalo u proseku oko 18.000, ali ove sezone je bilo već preko 20.000 posetilaca, koji dolaze da vide stvaralaštvo u prestonici naive.

– Jako često nam dolaze turisti iz Amerike, koji kruzerima stižu do Beograda i onda posećuju našu Galeriju naivne umetnosti, radionicu graditelja violina Jana Nemčeka i druge znamenitosti. U toku godine organizovano dolaze gosti sa više od 50 kruzera. Oni su zadivljeni umetnošću naših slikara, tako da su iz godine u godinu sve brojniji posetioci sa kruzera, koji iz Beograda dolaza sa dva ili tri autobusa u svakoj turi – saznajemo od direktorke kovačičke galerije.

Slavna kovačička umetnost

Za posetioce iz naše zemlje i inostranstva magnet su dela samoukih slikara koja su proslavila Kovačicu, a takođe i manifestacije koje se organizuju u ovoj južnobanatskoj varošici. Ana Žolnaj Barca dodaje da dolazi i veliki broj penzionera, članova raznih udruženja, a redovno dolaze i đačke eksurzije u proleće u aprilu i maju, kao i na početku školske godine u septembru i oktobru.

– Naivna umetnost iz Kovačice je već odavno postala brend. Nije tako lako naslikati sliku, niti je tako lako postati član Galerije naivne umetnosti Kovačice, a moraju se odvojiti i značajna sredstva ukoliko se želi kupiti dobra slika. To je bogatstvo koje oplemenjuje dušu. Ljudi iz Kovačice i okoline koji dođu da posete Galeriju, obično ne kupuju ništa, ali izlaze odavde sa osmehom nekako produhovljeni. Gosti sa strane koji dođu, takođe izlaze zadovoljni s osmehom, ali često i kupuju dela naših umetnika. Nama nije cilj toliko da prodajemo slike, nego je glavni cilj negovanje nadaleko poznate tradicije umetnosti naive u Kovačici – naglašava Ana Žolnaj Barca, koja dodaje da se trude da pored postavki u Kovačici budu zastupljeni u celoj Srbiji i šire, ali i da se u ovdašnjoj galeriji predstave stvaraoci iz drugih sredina.

28 protagonista naivne umetnosti

Kovačička galerija okuplja 28 slikara savremenika, a iza svakog od njih je više od tri decenije rada u umetnosti naive, cenjeni su i priznati kod nas i u svetu. Ana Žolnaj Barca konstatuje da dobroj poseti doprinose i najznačajnije manifestacije koje se organizuju, kao što su „Noć muzeja“ sa prolećnim izložbenim salonom slika u maju, „Kovačički oktobar“ u oktobru i „Karavan naive kroz Srbiju“, koji je posle Kovačice boravio u Beogradu, Nišu i Vršcu.

 

Izvor: Dnevnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *