Garašević za Politiku: Rešićemo problem javne rasvete u Idvoru

Mrak u Idvoru!

Mrkli mrak nekoliko dana pritiska Idvor, seoce od oko 1.000 duša, čuveno kao rodno mesto velikana Mihajla Pupina. Rana tmina, kako to biva u zimskim danima već oko četiri po podnevu, vlada seoskim šorovima sve do svitanja, „blagodareći” višegodišnjem dugu za struju, koji Mesna zajednica nije u stanju da plati zbog gotovo dve godine stare blokade računa.

Prvi čovek Opštine Kovačica, Milan Garašević, vidi problem u nedomaćinskom upravljanju sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo, koje je Mesna zajednica dobila na ime konkursa, a u problem se umešala i politika.

Garašević: Rešićemo problem javne rasvete!

 

„Saradnja sa savetima mesnih zajednica, u kojima su članovi Demokratske stranke, nije na zavidnom nivou zbog njihove opstrukcije uprkos naporima s naše strane. Neodgovorno i bahato ponašanje prema sredstvima pokrajinskog organa je za svaku osudu. Sve to otežava i organizovanje događaja, manifestacija i turističkih dešavanja, po kojima smo poznati.

Opština Kovačica će, naravno, izaći u susret Mesnoj zajednici ’Idvor’ i rešiti problem javne rasvete, a očekujemo, po usklađivanju Statuta opštine s novim Zakonom o lokalnim samoupravama i po raspisivanju izbora za koje smo spremni, da promenom članova saveta sasvim sigurno do ovakvih neprijatnosti neće dolaziti”, kaže u pisanom odgovoru na pitanja „Politike” predsednik Opštine Kovačica.

Sve pod blokadom!

Domaćin sela, ovdašnja MZ, ima još sličnih problema, koji su zapretili i zavrtanjem slavina u kućama. Osim toga kako platiti struju, istovetan je i problem oko izmirivanja dugova za utrošenu vodu i druge dažbine, jer sve što legne na račun ide direktno pod blokadu. Lokalno komunalno preduzeće još pokazuje strpljenje, ali ga je „Elektrodistribucija” izgubila pre četiri dana i isključila četiri trafostanice.

Iako je Idvor zbrisan sa svetlosne mape nekoliko dana, ovaj problem se vuče od 2011. godine i vremena kada je ovdašnja mesna kancelarija tražila novac na pokrajinskom konkursu za dva programska dela – za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i uređenje atarskih puteva.

„Mesna zajednica je napre opomenuta, da bi joj od pokrajinske budžetske inspekcije stigla i tužba zbog nenamenskog trošenja novca iz državne kase. Stvar je stigla do suda i pravosnažne presude iz 2016. godine da MZ ’Idvor’ vrati Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo neopravdanih 500.000 dinara, uz zateznu kamatu od trenutka dobijanja sredstava, koja je sada dug uvećala i na preko milion dinara. Para bilo nije, pa je trezor Narodne banke račun blokirao”, objašnjava za „Politiku” inspektorka Fos.

 

Izvor: Politika

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *