Opština Kovačica izmirila dug Mesne zajednice Idvor u iznosu od preko 930 hiljada dinara

Na današnji dan rešeno je pitanje dugovanja Mesne zajednice Idvor.

Kako saznajemo, opština Kovačica obećala je rešavanje pitanja blokade svih računa Mesne zajednice Idvor koja je nastala usled nenamenskog trošenja sredstava dobijenih od strane Pokrajinskog sekretarijata za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo.

Opština Kovačica danas je uplatila sredstva na račun Mesne zajednice Idvoru iznosu od preko 930 hiljada dinara, čime Mesna zajednica Idvor postaje likvidna i može da izvrši plaćanje duga prema Elektrodistribuciji. Ovime će se rešiti problem javne rasvete u Idvoru, jer se očekuje da Mesna zajednica Idvor plati račun za struju.

 

PODSETIMO:

Idovrci će ponovo imati javnu rasvetu u svom mestu

Računi Mesne zajednice Idvor u blokadi već gotovo dva meseca! Do blokade računa došlo je usled neopravdavanja sredstava namenjenih za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Sredstva su dobijena krajem 2011. godine i to u visini od 2.500.000 dinara. Realizacija projekta odvija se tokom 2012. godine, kada je posao po javnoj nabavci plaćen blizu dva miliona.

Međutim, Mesna zajednica Idvor samostalno donosi odluku  da preostala sredstva potroši nenamenski i to za ravnjanje atarskih puteva!

Bez ikakve saglasnosti davaoca sredstava, odnosno, u ovom slučaju bez saglasnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Kako saznajemo od upućenih lica, Savet Mesne zajednice samoinicijativno donosi odluku da od preostalih sredstava kupi materijal na nasipu na reci Tamiš, a to su radovi koji prema projektnoj dokumentaciji nisu predviđeni projektom koji finansira Sekretarijat i koji je odobren 2011. godine.

Nakon godinu dana od dobijanja sredstava i pravdanja istih, Savet Mesne zajednice dobija Opomenu(2013.godine), nakon koje ne čini ništa!

Kasnije je doneta i validna presuda da Mesna zajednica Idvor vrati Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo 500.000 dinara koje nije opravdala prema projektnim aktivnostima uz zateznu kamatu koja teče od decembra 2011.godine, odnosno od trenutka dobijanja sredstava.

Usled revizije koja je za predmet imala proveru načina pravdanja sredstava, uočene su nepravilnosti usled kojih su pokrajinski organi blokirali sve račune Mesne zajednice Idvor. Međutim, pored blokiranja računa, desio se i nemili posledični splet okolnosti!

Zbog nepropisno opravdanih sredstava, najviše ispaštaju upravo meštani koji ostaju bez ulične rasvete!!!

Na ulicama Pupinovog mesta, ironija je, neće biti ni trunka svetla večeras zbog nedomaćinskog upravljanja sredstvima. Ispred Mesne zajednice Idvor nisu shvatili ozbiljnost samog posla, i usled lošeg pravdanja, pokrajinski organi blokiraju račun, a Elektrodistribucija Srbije isključuje struju zgradi mesne kancelarije. Pored toga, isključene su 4 trafo stanice i nema svetla u celom naseljenom mestu.

Mesna zajedica Idvor 2011. dobila 2.500.000
2012. utrošila sredstva, 2.000.000 namenski i 500.000 nenamenski
2013. Opomena da vrate 500.000
2018. Presuda da se novac vrati + zatezna kamata od decembra 2011.
= ceo Idvor bez ulične rasvete! Mrak!

 

PODSETIMO:

Sadašnji Savet Mesne zajednice Idvor potiče iz perioda vladavine Demokratske stranke. Dodatno podsećamo i da je opšte mesto već da pojedini Saveti mesnih zajednica ne žele da sarađuju sa lokalnom samoupravom zbog razlike u političkim gledištima. Iako bi trebalo da im je prioritet interes građana opštine Kovačica, često se sve manifestacije i događaji ne odvijaju kako bi trebalo, uz pomoć mesnih zajednica, u mestima na kojima su sazivi napravljeni od članova DS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *