430 pregleda u okviru akcije Doma zdravlja Kovačica u Debeljači

Dom zdravlja Kovačica organizovao je u Zdravstvenoj stanici Debeljača besplatne preventivne preglede, za koje su građani pokazali veliko interesovanje. Ekipa zdravstvenih radnika je u Debeljači za jedan dan kod pedesetak pacijenata izvršila je čak 430 pregleda.

Preventivni pregledi su obuhvatili merenje krvnog pritiska i šećera, triglicerida i holesterola u krvi. Obavljano je merenje visine i težine pacijenata i izračunavao procenat telesne uhranjenosti. Osobe starosti od 50 do 74 godine mogle su doneti uzorak stolice na analizu kako bi se utvrdilo da li postoji okultno krvarenje, rađeni su i EKG pregledi uz savet specijaliste interne medicine.

д

FOTO: Dnevnik.rs

Prema rečima lekara u Debeljači je povišen krvni pritisak vodeći uzrok oboljenja iz kojih proističu i druge kardiovaskularne bolesti, a zastupljene su bolesti metabolizma, najviše poremećaji metabolizma masti. Specijalista interne medicine dr Predrag Vitomirov kaže da je najizraženije povećanje holesterola i triglicerida, a da prednjači i povišen šećer u krvi.

– Ovi preventivni pregledi su dobri. Dobijamo brze odgovore šta se događa sa narodom na ovom terenu i imamo mogućnost da brzo reagujemo, da ih lečimo na adekvatan način, neke savetom, a neke najozbiljnijom terapijom. Dešava se da dijabetes nastane ko zna kad, ali tek se otkriva prilikom ovakvih preventivnih pregleda. Neki pacijenti će koristiti dijetu, neki će dobiti oralne lekove, ali ima i onih kojima je preporučen hitan odlazak u internističku ambulantu radu uvođenja insulina – kaže dr Vitomirov.

Za pregled u internističkoj ambulanti pregledi se zakazuju preko elektronskog kartona i lekara opšte medicine, ali dr Vitomirov napominje da procedura zakazivanja elektronskim putem nije komplikovana. Međutim, dešava se da pacijenti još uvek dolaze i bez zakazivanja, a bez obzira na te okolnosti nije bilo vraćanja, jer termina za preglede ima i nema čekanja na preglede.

Akcija preventivnih pregleda na području kovačičke opštine se nastavlja. Za 2. februar zakazana je akcija preventivnih ginekoloških pregleda u Domu zdravlja u Kovačici, a 8. februara u Kovačici će biti akcija istovetna ovoj koja je sprovedena u Debeljači.

Izvor: Dnevnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *