Mađari, Rusi, Rumuni, Srbi i Slovaci takmičili se u pravljenju ruske salate

Sledeće godine napravićemo rusku salatu za Ginisovu knjigu rekorda, najavio je Predrag Obradović, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“.

Na zatvaranju tradicionalnog sedmog po redu međunarodnog Festivala ruske salate, koji je ovog vikenda održan u Domu vojske u Pančevu, Obradović je poručio da je vreme da se — podigne lestvica:

„Ova godina je specifična jer imamo mnogo ruskih salata sa voćnim ukusom. Sledeće godine, očekujem da napravimo najveću salatu na svetu i da uđemo u Ginisovu knjigu rekorda. Vreme je“, rekao je Obradović.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je više od stotinu izlagača koji su pokazali veliku kreativnost, kako u čudesno dizajniranim proizvodima, ali i izborom sastojaka koji su doneli najrazličitije ukuse.

Bilo je svega, od salata u obliku babuški, dvoraca, prasadi, zastava Srbije i Rusije… A pored standardnih sastojaka, u salate su se ovog puta „umešali“ i ananas, višnje, kikiriki…
Ipak, pobedio je tradicionalni recept Anastasije Cvijetić, Ruskinje koja živi u Pančevu godinu dana, a koja je način pravljenja ove slane poslastice nasledila od svoje bake.

„Tajna je u tome što umesto kiselog, u salatu stavljam svež krastavac. Takođe, dodajem više jaja, a umesto šunke ili salame uvek dodam pravo svinjsko meso“, otkrila nam je Anastasija.
Učesnici su došli iz celog Južnog Banata, Beograda, Subotice, a takmičenje je bilo višenacionalno — salate su pored Srba i Rusa pravili i Mađari, Rumuni, Slovaci…

Svi su se na kraju saglasili da je došlo vreme da zajednički sledeće godine naprave grandioznu salatu i da pozovu Ginisov komitet da to zabeleži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *