Najbolji recept za mladenčiće!
I u dobru i u zlu
Ako ste se tokom protekle godine venčali, na današnji dan 22. marta obeležavate Mladence. Ovo je pravi trenutak da zasučete rukave i zamesite slatke mladenčiće. Recept za ove starinske kolačiće može biti sasvim jednostavan ili nešto raskošniji. Sve ima svoje čari. U svakom slučaju za Mladence bračni par otvara vrata svog doma, prima goste i dobija poklone. Mladenčići simbolizuju ljubav, srećan i sladak život u dobru i u zlu.
Pravoslavni hrišćani na ovaj dan se sećaju svetih Četrdeset mučenika Sevastijskih.
Sastojci
- za testo:
- 3dl mlakog mleka
- 25gr kvasca
- 4 kašike šećera
- 1.kašika ulja
- 3 žumanceta
- kora 1 limuna
- oko 3/4kg mekog brašna
- za premazivanje
- oko 400gr meda
Priprema
- 1.U mlakom mleku rastvorite kvasac sa malo soli i šećerom, pa kad naraste, zamesite testo od svih navedenih sastojaka i ostaviti na toplom mestu prekriveno krpom, da naraste duplo.
- 2.Modlom ili čašom vadite pogačice. Običaj nalaže da ih bude 40, a od preostalog testa možete na pr. napraviti pletenicu. Stavite u pleh obložen peki-papirom i ostavite još dvadesetak minuta da rastu još malo.
- 3.Pecite na umerenoj temperaturi ( oko 180 C) da ne potamne, dakle oko desetak minuta, poredjajte ih u širok ali i dovoljno dubok sud i tople obilato premažite medom. Možete ih vratiti u malo prohladjenu ali još uvek toplu rernu da upijaju med. Mlaki kolačići su najsočniji i meni najukusniji.
- 4.Napomena: Mladenci su uvek u doba Uskršnjeg posta, pa ih možete spremati i bez jaja.